Austrijanac osuđen jer je u domovini primao socijalnu pomoć, a živio u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Austrijanac osuđen jer je u domovini primao socijalnu pomoć, a živio u Sarajevu
Foto: EPA-EFE / Policija Austrija

Austrijanac (47) osuđen je u srijedu, 29. maja u Regionalnom sudu u Kornojburgu zbog prevare sa socijalnim davanjima jer je primio 56.000 evra pomoći za nezaposlene iako je najveći dio godine provodio u Bosni i Hercegovini.

Prevara je trajala više od četiri godine, od novembra, 2019. godine do februara, 2024. godine, kada je austrijski AMS primio dojavu o zloupotrebi socijalnih davanja.

Danas na sudu se moglo čuti da je on tokom vojne misije 2019. godine upoznao ženu u koju se zaljubio. On se tada prijavio kod svog prijatelja na adresi u Fischamendu, ali je 90 posto vremena provodio u BiH sa ženom, koju je u međuvremenu oženio i dobio dvoje djece.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Upravo ovo je bio i glavni dokaz sa Tužilaštvo, a to je da Austrija nije bila njegovo primarno mjesto boravišta. Samim time, nije ni imao pravo na socijalnu pomoć za nezaposlene.

I sam optuženi je na sudu priznao da je pogriješio: "Izabrao sam pogrešan put. Ali, bio sam sa svojom ženom i djecom u Sarajevu", rekao je on. Ovo potvrđuju i podaci putovanja prema kojima je on 90 posto vremena provodio u BiH, a svega 50 dana godišnje bio u Austriji. Optuženi je rekao da je to učinio da bi obezbijedio budućnost svojoj djeci u Austriji, ali očigledno nije uspio u tome.

S obzirom da nije ranije osuđivan, dobio je 14 mjeseci uslovno, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije