Australka traži oca i porodicu u BiH: Teško je opisati kako je to kada ne znaš svoje porijeklo

3
Radiosarajevo.ba
Australka traži oca i porodicu u BiH: Teško je opisati kako je to kada ne znaš svoje porijeklo
FOTO: Društvene mreže / Holly Casey

Za pomoć u pronalasku svoga oca i njegove obitelji u Hercegovini, obratila se Holly Casey iz Australije koja je tek nedavno saznala da je njezin otac podrijeklom s Humca pokraj Ljubuškog, prenosi radio-rama.info.

Njezinu priču prenosimo u cijelosti.

"Moje ime je Holly i želim podijeliti svoju priču s vama. Rođena sam 1976. godine i imam divnu porodicu i savršeno djetinjstvo, ali sam oduvijek znala da sam usvojena. Čak iako sam imala nevjerojatnu porodicu, uvijek sam osjećala da nešto nedostaje. Stalno su bila pitanja u pozadini moje glave – na koga sličim, odakle dolaze moji biološki roditelji, što oni vole? Kako sam odrastala, sve je veća i snažnija bila želja pronaći više o njima.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Majka prije smrti sinu (3) ostavila poklone za sljedećih 10 rođendana

Majka prije smrti sinu (3) ostavila poklone za sljedećih 10 rođendana

Kada sam bila trudna sa svojom kćeri, taj osjećaj je postajao sve snažniji i odlučila sam potražiti svoju biološku majku. Bilo ju je relativno lako pronaći nakon što sam popunila potrebne papire i kada sam bila šest mjeseci trudna, upoznala sam rođenu majku, njezinu braću i sestre i svoju 90-godišnju baku. Iako sam izgledala kao moja biološka majka, i imam slične manire, postojalo je, ipak, puno fizičke različitosti između nas. Oni su svi niski, ja sam visoka, moj nos je drukčiji, imam rupice na licu.

Kakogod, identitet mog biološkog oca je i dalje bio nepoznat i sve što mi je majka o njemu rekla je da je iz Novog Zelanda. Ona mi je dala ime (koje je pravo englesko) ali sva moja istraživanja do sada su propala u pronalasku bilo kakvog dokaz o njemu u Novom Zelandu ili Australiji.

U decembru 2019. godine odlučila sam uraditi „Ancestry DNA test“ s nadom da ću možda pronaći daljnje dokaze o identitetu moga oca. U februaru 2020. godine dobila sam rezultate Ancestry testa koji su pokazali da sam gotovo 46% s Balkana. Iako je to bilo u potpunosti drukčije od svega što mi je bilo rečeno, bila sam uzbuđena oko novog otkrića.

Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD

Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD

Znala sam da je ta veza s očeve strane jer niko s moje majčine strane nema nikakvog dodira s tim dijelom svijeta jer je moja biološka teta s majčine strane detaljno istražila majčino podrijetlo. Znala sam da je to značilo da je on 100% s Balkana. Istražila sam jednog rođaka s najbližim podudarnostima na tom testu (koji je najvjerojatnije treće koljeno) i pitala odakle je njegova porodica.

Rekao mi je da je Hrvat. Bila sam veoma uzbuđena. Nisam znala puno o Hrvatskoj ali sam počela provoditi sate čitajući o državi i ljudima. Previše je detalja bilo za pročitati, a i dalje nisam bila blizu pronalasku imena moga oca. Teško je opisati kako je to kada ne znaš svoje porijeklo. Kao ljubitelj kulture, povijesti i starina, saznati da sam Hrvatica bilo je za mene posebno.

Time se počela puniti identitetska rupa za koju nisam znala da postoji. Toliko toga mi je počelo imati smisla. Visoka sam (kao i mnogi iz tog područja) i uvijek me privlačio ovaj dio svijeta. Najčudnije stvar je i da sam bukirala putovanje u Hrvatsku u kolovozu 2020. Ali otkazano je zbog korona virusa. Blagoslovljena COVID-om i brojnim karantenama u Melbourneu, imala sam puno vremena za istraživanje i učenje više o svom DNK i hrvatskoj kulturi.

Svjesna sam da DNK testiranje nije uobičajeno u Hrvatskoj i BiH i da u mnoge podudarnosti koje imam su s Hrvatima i njihovim potomcima koji žive u drugim zemljama diljem svijeta. Kako sam došla do ljudi s kojima se DNK podudaram s ove strane, počela sam polako graditi sliku o tome odakle je, najvjerojatnije, moj biološki otac. Također sam se povezala s članovima proširene obitelji i učila sam svakim danom sve više o kulturi.

Usput sam se povezala i Hrvaticom iz BiH koja također živi u Australiji, gospođom Sofijom Marić. Njezino znanje o ovoj regiji je neprocjenjivo za mene i zadužila me je zauvijek. Ona mi je pomogla točno procijeniti da moj otac, najvjerojatnije, dolazi iz Ljubuškog u BiH jer se prezime tu podudara.

On, ili je sam emigrirao u Australiju, ili je rođen od roditelja iz Ljubuškog ili su nekako povezani. Sve što mogu sa sigurnošću reći je da je bio u Canberri 1975 kada je upoznao moju majku i kada sam začeta. Kada bi postojao neki način da identificiram svaku obitelji iz tog područja ili koja je povezana s tim područjem, a koja je emigrirala u Australiju, možda bih imala priliku saznati ko mi je otac.

Također, imam udaljenija DNK poklapanja iz Brista što znači da je netko iz tog kraja sigurno nekada emigrirao na Humac. Jedini je problem što još uvijek nemam dovoljno podudaranja DNK da suzim pretragu. Testirala sam se na svim mogućim DNK servisima, pa tako i na servisu 23andMe, gdje sam našla najviše podudarnosti s bratićem u drugom koljenu prezimenom Herceg i najbližim rođakom Bilićem, s kojim sam i danas u kontaktu.

Moj prapradjed Mate Herceg rođen je na Humcu 26. februara 1839., a umro je 22. februara 1907. Svi su ga zvali Dragan.

Matini roditelji zvali su se Luka (rođen 1805. blizu Velikog Prologa i umro 1880., pokopan na groblju Kosova Gorica) i Matija Herceg, rođen Guinović 1804., i umrla 20. aprila 1874. Također, pokopana u Kosovskoj Gorici, Humac.

Matina supruga zvala se Vida Gadže iz Grabovnika, rođena 1842. i umrla 1922. Tražim podatke o rođenju, vjenčanju i smrti troje njihove djece. Nemam podataka za:

• Šimun (rođen 14. svibnja 1868.)
• Šima (udata za Zovku s Humca)
• Anđa (rođena 1886. i moguće udana Mišetić iz Grabovnika)

Zanima me, zna li neko njihove potomke?

Još jedan ključan trag mi je s čovjekom prezimena Zovko s Humca koji se oženio Marom/Margaritom Miošić iz Brista. Ili me možete povezati s bilo kojom ženom iz Brista koja se udala na Humac. Jer i s njihovim rodom, također imam DNK podudarnosti.

Ostatak njene priče pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije