Anti - Djed Mraz kampanje i u Austriji

Radiosarajevo.ba
Anti - Djed Mraz kampanje i u Austriji


Hiljade Austrijanaca su se pridružile online kampanja protiv Djeda Mraza.

Više od sedamdeset različitih grupa na Facebooku bori se protiv Djeda Mraza, sa obrazloženjem da njegov lik nije u duhu kršćanske tradicije.

Austrijski protivnici Djeda Mraza pozivaju sunarodnjake da se ne prepuštaju "komercijalnoj američkoj tradiciji" koja dominira Božićnim proslavama. Oni ističu kako je "Santa Claus" u svojoj crveno-bijeloj odori izumljen u komercijalne svrhe od strane Coca Cole.

Ono što žele postiči je oživljavanje "Christkinda", koji ima lik plavokosog anđeoskog djeteta, a ima dugu tradiciju u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.

"Pro-Christkind" zagovornici su aktivni već nekoliko godina, ali ovo je prvi put da njihova kampanja ima uspjeh na predbožićnim marketima. Na mnogima od njih, ove se godine lik Djeda Mraza može vidjeti samo prekrižen na naljepnicama i letcima.

Božićni muzički evergreeni, poput "Jingle Bells" ili "Last Christmas" također su na udaru. Umjesto njih, zagovornici predlažu "autentični muzički program" koji je sastavljen od horskih kompozicija i tradicionalnih narodnih pjesama prigodnog sadržaja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije