Analiza UNDP-a: BiH među visoko razvijenim zemljama u regiji

1
Radiosarajevo.ba
Analiza UNDP-a: BiH među visoko razvijenim zemljama u regiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Januarsko prijepodne u Sarajevu

Prema nedavno objavljenom izvještaju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), Bosna i Hercegovina je u posljednjih 20 godina ostvarila značajan napredak u ključnim segmentima indeksa ljudskog razvoja - životnom standardu, duljini života i pristupu obrazovanju.

Izvještaj pokazuje da je očekivani životni vijek u Bosni i Hercegovini porastao na 75,4 godine, što je za gotovo 1 godinu više u odnosu na 2000. godinu. U istom periodu, prosječno obrazovanje stanovnika povećalo se za 4,42 godine, dok je bruto nacionalni dohodak po stanovniku porastao za oko 122,6 posto, dosežući iznos od 16.571 američkih dolara u 2022. godini.

Indeks ljudskog razvoja Bosne i Hercegovine za 2022. godinu iznosi 0,779, svrstavajući zemlju među visoko razvijene zemlje na 80. mjesto. Ova vrijednost predstavlja promjenu od 18,8 posto u periodu od 2000. do 2022. godine.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Iako Bosna i Hercegovina bilježi napredak, zemlje okruženja poput Slovenije, Hrvatske i Srbije ostvarile su još bolje rezultate. No, unatoč tome, Bosna i Hercegovina se svrstava među visoko razvijene zemlje, što ukazuje na pozitivan trend u ljudskom razvoju.

UNDP je istaknuo kako globalni trendovi ljudskog razvoja pokazuju nejednak napredak među zemljama. Dok su bogate zemlje postigle rekordno visoku razinu ljudskog razvoja, polovina najsiromašnijih zemalja ostaje ispod razine razvoja prije početka krize.

Administrator UNDP-ja, Achim Steiner, naglasio je potrebu za međusobnom suradnjom i ulaganjem u zajedničku budućnost kako bi se suočili s globalnim izazovima poput pandemija i klimatskih promjena. Predložio je stvaranje novih javnih dobara na globalnoj razini kako bi se ostvarila veća pravednost i održivi ljudski razvoj, piše Večernji list BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije