Mještani ovog grada u BiH upozoravaju: 'Nećemo dozvoliti ugrožavanje naših života i okoline'

1
Radiosarajevo.ba
Mještani ovog grada u BiH upozoravaju: 'Nećemo dozvoliti ugrožavanje naših života i okoline'
Foto: Građevinar d.o.o. / Kamenolom

Već nekoliko godina stanovnici Špionice u Srebreniku bore se protiv bespravne gradnje kamenoloma u njihovom mjestu koji bi, kako tvrde, mogao ozbiljno ugroziti porodične kuće, živote ljudi, ali i životnu sredinu.

Stanovnici Špionice istrajni su u borbi da neće dozvoliti gradnju kamenoloma, iako je investitor već nekoliko puta započinjao iskopavanje kamena, iako im Federalno ministarstvo zaštite okoliša još nije dalo okolinsku dozvolu.

U središtu naselja Špionica u Gradu Srebreniku u Tuzlanskom kantonu, privatni investitor započeo je eksploataciju kamena što, po riječima mještana, ozbiljno ugrožava ne samo obiteljske kuće i pitku vodu, nego i egzistenciju. Kamenolom, čiji se obrisi već naziru, od kuće Jakova Topalovića udaljen je tek oko sedamdeset metara.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Mi bismo ovdje bili puno ugroženi. Ako bi oni ovo dobili. Ne samo mi ovdje. Ima jedna ulica gore, ima jedna ulica tamo. Puno je nas ovdje stanovnika. Onda to je vodozaštitna zona, imamo tri naša izvora ovdje. Ovdje su ti njegovi kablovi, on je to nama pokidao. Neće ni da napravi. Borba traje od 2021.", priča nam Jakov.

Sve nadležne institucije, pa i sam investitor, ni o čemu ne obavještavaju mještane, zbog čega je zabrinutost među ljudima još veća. 

"Još nikakvih informacija nama ne dostavljaju kao mjesnoj zajednici, taj izvođač radova", navodi predsjednik Mjesne zajednice Špionica Centar Bajro Halilović

Faruk Hadžić pojašnjava: 'Koliko 100 KM iz 2018. godine vrijedi danas?'

Faruk Hadžić pojašnjava: 'Koliko 100 KM iz 2018. godine vrijedi danas?'

"Što se tiče vladajućih struktura, ne možemo se baš pohvaliti da imaju sluha za nas. Od samog početka, od 2021. godine kada je investitor tražio dozvole za geoistrage, od tada smo najmanje desetak dopisa pisali nadležnima na koje nikada nismo dobili odgovor", ističe mještanin i aktivist Omer Majstorović.

Njihova poruka je jasna – izgradnju kamenoloma neće dopustiti

"Nema šanse. Mi idemo prvo na fin način da zamolimo općinu, Federaciju, državu, da oni poduzmu mjere. Ako oni neće, onda ćemo se mi svojim sredstvima braniti i boriti se. Nećemo dozvoliti nikako", kategoričan je mještanin Zahir Ajanović.

Privatna kompanija, iako je započela bespravnu izgradnju ovog kamenoloma, još uvijek čeka na okolinsku dozvolu. Ekipa BHRT-a bila je i u Gradskoj upravi Grada Srebrenika i postavila pitanje nadležnima kako Grad i gradonačelnik misle zaštititi svoje stanovnike čiji su životi ovim kamenolomom ugroženi.

"Mi pokušavamo da se ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu. Zahtijevamo od investitora da, ukoliko dobije dozvole, da radi sve u skladu s dozvolama kako bi se zaštitio okoliš", kaže gradonačelnik Grada Srebrenika Adnan Bjelić

"Držim da će nadležna ministarstva, svi ti koji trebaju dati dozvole, jer sve te dozvole nisu u ingerenciji Gradskog vijeća, ali da će voditi računa o interesu građana koji tu žive i da će im to biti prioritet broj jedan", stava je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Srebrenika Mato Matijević.

Za sada mještani najveću podršku dobivaju od Arhus centra BiH koji ih štiti i s pravne i ljudske strane. Velika im je nada i Ministarstvo okoliša i tuzima Federacije BiH, koje, osim što nije dalo okolinsku dozvolu, utvrdilo je i neusaglašenost prostorno-planskih dokumenata gradskog i kantonalnog nivoa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije