Američki plaćenici 'pod grbom Srbije'?

Radiosarajevo.ba
Američki plaćenici 'pod grbom Srbije'?

Njujorški trač-portal Gawker.com u jednom se članku se bavio plaćeničkom grupom zaduženom za preuzimanje policijske stanice i nekorištenog zatvora u američkom gradiću Montani. Iako sama priča ne odskače od uobičajenih tema, na ono iznenađujuće u svemu ukazali su čitaoci u sekciji za komentare.

Naime, plaćenićka grupa koja sebe naziva "American Police Force" u svom logotipu nosi grb identičan onom na zastavi Republike Srbije. Šta to zapravo znači, niko nije siguran.


Michael Hilton (55), vlasnik kompanije koja tvrdi da je specijalizirana u vojnim operacijama, a za koju nije čula ni američka vlada, navodno ima "šarenu" prošlost.

Zapisi njegovih kriminalnih aktivnosti sežu bar do 1988. godine kada je priveden u Kaliforniji radi čekova bez pokrića, navodi se u članku portala Flatheadbeacon.com. 1993. već je osuđen na 6 godina zatvorske kazne radi optužnice za krađu automobila i pronevjeru građevinskih fondova.

Za sebe tvrdi da je državljanstvo SAD-a dobio, a da je zapravo rođeni Crnogorac. Sudski dokumenti sadrže zapis o pseudonimima kojim se koristio niz godina, uključujući imena Miodrag Dokovich, Michael Hamilton, Hristian Djokich i Michael Djokovich.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije