Američka ministrica u Kini jela halucinogene gljive, u javljanju uživo opisala iskustvo

0
Radiosarajevo.ba
Američka ministrica u Kini jela halucinogene gljive, u javljanju uživo opisala iskustvo
Foto: EPA / Janet Yellen

Američka ministrica financija Janet Yellen je u julu tokom putovanja u Peking jela halucinogene gljive u jelu "jian shou qing".

Vijest o tome da je ministrica jela "čarobne" gljive donio je popularnost lancu restorana u Yunnanu, gdje je Yellen večerala.

Svoje iskustvo je prepričala CNN-u te rekla da nije znala da su gljive u jelu halucinogene.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

"Bilo je ukusno jelo od gljiva. Nisam znala da te gljive imaju halucinogena svojstva. Kasnije sam to saznala", rekla je Yellen za CNN te dodala da ona nije organizirala večeru u Kini i da nije sama naručila jelo s gljivama.

Američka ministrica kaže da je pročitala da halucinogene gljive, ako se pravilno kuhaju, ne stvaraju halucinacije onome ko ih pojede.

"Svi smo uživali u gljivama. Niko od nas nije imao nikakve loše posljedice nakon konzumiranja", rekla je Yellen.

Jelo je napravljeno od gljiva Lanmaoa asiatica, čiji dijelovi postaju plavi kada se zagrizu. Jian shou qing, što se doslovno prevodi kao "vidi plavu ruku", dobio je ime po jednoj od svojih definirajućih karakteristika - unutrašnja površina gljive postaje plava kada se reže i zagrize.

Smatraju se otrovnima jer potencijalno mogu izazvati halucinacije. Yellenino julsko putovanje u lanac restorana Yunnan, pod nazivom Yi Zuo Yi Wang, privuklo je pozornost zbog vrlo tražene gljive cijenjene zbog svojih jedinstvenih svojstava, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije