Zavirite u najstarije restorane na svijetu: Krase ih ambijent, hrana i historija

0
Radiosarajevo.ba
Zavirite u najstarije restorane na svijetu: Krase ih ambijent, hrana i historija
Foto: MSN / The White Horse Tavern

Hrana u restoranu uključuje mnogo više od hrane. Veliku ulogu igraju ambijent, kao i sama historija lokala. Ambijent igra veliku ulogu, a isto tako i istorija.

Ovo je spisak najstarijih restorana širom svijeta, a oni su se s dobrim razlogom zadržali toliko godina. Jeste li posjetili neko od ovih kultnih mjesta?

Sobrino de Botín u Madridu, Španija

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Osnovan 1725. godine, Casa Botín nosi titulu najstarijeg restorana u Guinnessovoj knjizi rekorda i za razliku od nekoliko drugih na ovoj listi, nikada nisu prestajali kuhati od nastanka – prije skoro 300 godina! Poznat po specijalitetima pripremljenim u zidanoj peći, ovaj restoran na četiri sprata ostaje vjeran španskim korijenima.

Honke Owariya u Kyotu, Japan

Prvobitno je otvorena slastičarna 1465. godine, a sada ovaj restoran je 1700. godine počeo da služi svoje čuvene rezance od heljde u Zen hramovima u Kjotu. Izuzetno je popularan među lokalnim stanovništvom, a ova stara zgrada i dalje se smatra najboljim mjestom za spavanje i ručak u gradu. Unutrašnjost restorana je uređena tako da se uglavnom sjedi na prostirkama i za niskom stolovima, dok se hrana servira i u tradicionalnim i popularnom posuđu.

Honke Owariya
Foto: MSN: Honke Owariya

Wurstküche u Regensburgu, Njemačka

Ova zgrada, koja se nalazi odmah pored gradskog Kamenog mosta, služila je kao građevinska kancelarija dok je most podizan od 1135. do 1146. godine. Tada je postao "kuhinja na dizalici" u kojoj su jeli regenzburški pristanište i klesari tokom srednjeg veka. Dio njegove historije ostao je i danas, koji se održava kroz pripremanje hrane u otvorenom roštilju na ćumur, domaćim kobasicama, kiselom kupusu i poznatom receptu za kolače sa senfom.

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House u Kaifengu, Kina

Ovaj restoran "za ponijeti" je preživio mnoštvo ratova i promjena dinastije. Navodno je osnovan 1153. godine! Iako je pretrpio nekoliko promjena, mjesto je prvobitno bilo bazirano na Kaifengu, a poznat je po tradicionalnom porodičnom sosu. Sa radom su ponovo nastavili 1864. godine pod nazivom "Ma Yuxing Roast Chicken Shop".

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House
Foto: MSN: Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House

St. Peter Stiftskulinarium u Salzburgu, Austrija

Prvobitno spomenut 803. godine n.e. u historijskim dokumentima od strane pristaša Karla Velikog, ovaj restoran ima dokumentovanu titulu najstarijeg restorana na ovoj listi. Njegovih jedanaest historijskih soba ima ambijent od barokne dvorane do otvorenog prostora. Ima stotine sjedišta i predstavlja stilski spoj historije i modernosti.

Hotel Gasthof Löwen u Vaduzu, Lihtenštajn

Sa bogatom prošlošću koja datira iz 1380. godine, hotel i restoran Löwen (Lav) poznat je po svojoj ugodnoj atmosferi i odličnoj domaćoj kuhinji. Ovaj objekat nakon 600 godina je zadržao topao, privlačan ambijent i može se pohvaliti slavnim gostima kroz svoju historiju.

Hotel Gasthof Lowen
Foto: MSN: Hotel Gasthof Lowen

Zum Franziskaner u Stockholmu, Švedska

Ovaj restoran i pivara otvorena je 1421. godine, a osnovali su je njemački monasi. Iako je zgrada od tada doživjela mnogo renoviranja (sadašnja struktura s interijerom u secesijskom stilu osnovana je 1906. godine), služi isto pivo i ima izvrsnu tradicionalnu švedsku kuhinju!

Café El M’Rabet u Tunisu, Tunis

Kandidat za najstariji kafić na svijetu, ovo mjesto u glavnom gradu Tunisa osnovano je 1628. godine. Osnovao ga je ministar Ali Thabit, a nalazi se nekoliko koraka od Zaytuna (ili Zitouna) džamije. Danas se tamo uveče često pušta muzika uživo, a prelijepo uređeni prostor nudi i pivnicu na otvorenom.

Café El M’Rabet
Foto: MSN: Café El M’Rabet

The Brazen Head u Dublinu, Irska

Najstariji irski pub je prvenstveno radio kao hostel kada je osnovan 1198. Dokumenti koji datiraju iz 1653. već pominju The Brazen Head. Sadašnja zgrada, sagrađena 1754. godine, služila je kao kočijaška gostionica. Autori kao što su Jonathan Swift i James Joyce često bi dolazili na piće.

The White Horse Tavern u Newportu, SAD

S titulom najstarije konobe u Americi, ova zgrada na Rhode Islandu osnovana je 1673. Njegove povijesne blagovaonice mogu se sadrže sofisticiranu kuhinju koja služi vrhunska vina. Lokalna jela uključuju svježe plodove mora iz zaljeva Narragansett, upravo ubrane proizvode i najfinije meso s obližnjih farmi.

The White Horse Tavern
Foto: MSN: The White Horse Tavern

Bianyifang u Beijingu, China

Iako je sada ovaj restoran postao gradski lanac, izvorni restoran na Xianyukou poslužuje tradicionalnu pekinšku patku od 1416. godine. Ukusan i pristupačan izbor, ugostio je bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha starijeg među ostalim šefovima država. Bianyifangov recept za pripremu u zatvorenoj pećnici nudi nešto drugačiji okus od ostalih restorana s pekinškom patkom.

La Tour d’Argent u Parizu, France

Godine 1582. "L'Hostellerie de La Tour d'Argent" (Silver Tower Hostel) otvorio je svoja vrata putujućim plemićima. Karakteristično za ovaj restoran jeste prva upotreba viljuški u Francuskoj u 16. stoljeću, a nedugo nakon toga dobio je vlastiti grb od strane Henrika IV. Sada restoran s Michelinovom zvjezdicom, ovaj luksuzni objekt opslužuje poznatu klijentelu.

La Tour d’Argent
Foto: MSN: La Tour d’Argent

Fraunces Tavern u New York Cityju, SAD

Američka revolucionarna historija živi u ovoj taverni, osnovanoj 1762. godine. Čak ima i popratni muzej koji prikazuje poznato mjesto gdje se George Washington oprostio od svojih časnika nakon što su se britanske trupe povukle. Hranu poslužuju uz muziku i više od 60 craft piva i cidera!

The Sheep Heid Inn u Edinburghu, Velika Britanija

Osnovano 1360. godine, ovo je mjesto najstarija preživjela javna kuća u Škotskoj. Značajni pokrovitelji, uključujući pisca Roberta Louisa Stevensona i pjesnika Roberta Burnsa, posjećivali su pub tijekom njegove stoljetne povijesti. Sada je poznat po izvrsnoj hrani u ugodnoj, simpatičnoj atmosferi.

Piwnica Świdnicka u Wrocławu, Poljska

Jedan od najstarijih restorana u Europi, ovo mjesto radi od 1273. godine, na glavnom trgu u Wrocławu. Bila je to jedina pivovara u gradu stoljećima! U opuštenom, ali otmjenom okruženju, Piwnica Świdnicka poslužuje tradicionalna poljska jela s puno govedine i piva.

Piwnica Świdnicka
Foto: MSN: Piwnica Świdnicka

La Puerta Falsa u Bogoti, Kolumbija

Kada je prvi put otvorena 1816., La Puerta Falsa ("Lažna vrata") nije imala ime. Bila je to jednostavno rupa u zidu koja je služila hranu usputnim pješacima. Danas u ovaj maleni dućan jedva stane 20 ljudi, a jelovnik je jednostavan, ali nevjerojatna domaća kuhinja (osobito ajiaco juha i tamale) nadoknađuje ograničeni prostor.

Aşçı Bacaksız u Afyonkarahisaru, Turska

Ovaj kamen temeljac u gradu ukusne hrane datira iz 1840. godine, kada je kuhar Bacaksız počeo posluživati svoje poznate janjeće ćevape. Za pripremu su potrebna puna tri dana! Prenošena kroz nekoliko generacija iste obitelji, ova skromna trgovina ne razočarava posjetioce svojim delicijama.

Union Oyster House u Bostonu, SAD

Iako je 1826. godine osnovana kao bar s kamenicama, zgrada Union Oyster House izgrađena je stoljećima ranije i prvo je radila kao trgovina svilom i suhom robom. Toliko je povijesti živjelo u njegovim zidovima - zapravo, budući francuski kralj Louis-Philippe živio je tamo 1796. godine.

Union Oyster House
Foto: MSN: Union Oyster House

La Couronne u Rouenu, Francuska

Smješten na staroj tržnici ("Place du Vieux Marché") u Rouenu, "La Couronne" radi kao gostionica od 1345. godine, što je dokumentirano na pergamentu. Ovaj šik restoran sada poslužuje stotine gostiju u svojih šest blagovaonica i salona, specijaliziran za tradicionalnu, bogatu francusku kuhinju.

Zur letzten Instanz u Berlinu, Njemačka

Godine 1621., bivši sluga konjanik otvorio je mlin za džin na ovom mjestu u glavnom gradu Njemačke. Restoran je od tada nastavio posluživati i ugostio je goste visokog profila, uključujući Napoleona i Charlieja Chaplina! U ugodnim, rustikalnim sobama poslužuju se domaća jela po razumnim cijenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije