Afrika: Arheolozi otkrili najstariji grob star čak 80.000 godina

0
Radiosarajevo.ba
Afrika: Arheolozi otkrili najstariji grob star čak 80.000 godina
Foto: Twitter / Značajno istraživanje

Na afričkom kontinentu arheolozi su otkrili najstariji grob koji je star čak 80.000 godina.

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu “Nature”, posmrtni ostaci pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja u pećini Panga ya Saidi na jugoistoku Kenije. Posmrtni ostaci pripadaju trogodišnjem djetetu koje je sahranjeno prije oko 80.000 godina, piše The Guardian.

Arheolozi su naveli da su neki posmrtni ostaci otkriveni 2013. godine. Trebalo je više od četiri godine da se iskopaju, a da se ne oštete. Nakon analiza zaključeno je da kosti pripadaju djetetu.

“Ovo je spektakularno otkriće. Ovo je najstariji ljudski grob pronađen u Africi”, rekao je Michael Petraglia, profesor na Institutu za ljudsku historiju Max Planck.

Arheolozi su pronašli 74.000 godina staru grobnicu u terenskim istraživanjima koja su prethodno vršena u različitim dijelovima kontinenta.

Istraživači su odlučili kopati oko kružne jame, široke približno 40 centimetara i duboke 13 centimetara, i zatvoriti čitav grob u gips kako bi se mogao sigurno podići sa zemlje. Sve je odneseno u Nacionalni muzej u Nairobiju, a zatim u specijalnu laboratoriju u Španiji, gdje je materijal dalje iskopan i potom sniman 3D rendgenskom opremom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije