Saznajte od kojeg roditelja djeca nasljeđuju inteligenciju

Radiosarajevo.ba
Saznajte od kojeg roditelja djeca nasljeđuju inteligenciju
Gene za oštroumnost prenosi X hromosom i mogu biti deaktivirani ako dođu od oca.

Istraživanje je pokazalo da genetski profil majke određuje koliko će biti pametna njena djeca, te da otac na pamet djeteta nikako ne utječe, piše Independent.

Vjerojatnije je da će žena djetetu prenijeti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromosoma. Uz to, naučnici sada vjeruju da se geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasljeđuju od oca mogu automatski deaktivirati.

Smatra se da kategorija gena poznatih pod imenom 'uvjetovani geni' radi samo ako dolazi od majke u nekim slučajevima te oca u drugim slučajevima. Vjeruje se da je inteligencija među uvjetovanim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modificiranim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tijela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tijela.

Istraživači su identificirali stanice koje su sadržavale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih dijelova mozga miša koji su kontrolirali različite kognitivne funkcije, od prehrambenih navika do pamćenja.

Stanice s očinskim genima nakupile su se u dijelovima limbičkog sustava, koji sudjeluje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. No, istraživači nisu pronašli očinske stanice u cerebralnom korteksu, mjestu gdje se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, promišljanje, jezik i planiranje.

Istraživači u Glasgowu otkrili su da teorije koje su ekstrapolirane iz studija provedenih na miševima vrijede u stvarnosti kada su intervjuisali 12,686 osoba starih od 14 do 22 godine svake godine od 1994. godine do danas.

Iako su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stepena obrazovanja sudionika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije djeteta IQ majke.

Uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemariva budući da cijeli niz drugih faktora - kao što su intuicija i emocije - koje djeca mogu naslijediti od očeva, također utječu na razvoj inteligencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije