Zemlju je pogodila solarna oluja 'Ljudožder': Nastala iz 'mračne erupcije' a evo kakav nas haos čeka

0
Radiosarajevo.ba
Zemlju je pogodila solarna oluja 'Ljudožder': Nastala iz 'mračne erupcije' a evo kakav nas haos čeka
Foto: NASA / Naučnici navode da 3 solarne oluje idu prema Zemlji

Naučnici smatraju da će vrhunac solarnih aktivnosti koji se očekuje 2024. ili 2025. biti daleko jači nego što su ranije predviđali. Na to ukazuje veći broj Sunčevih pjega, ali i pojava takozvanih kanibalističkih koronalnih eksplozija.

Prilično je uobičajeno da Zemlju pogodi koronalni izbačaj mase (CME) koje je nastaje nakon aktivnosti na Suncu.

Ali ono što je naučnicima manje poznato je ono što su nazvali "kanibalističko" izbacivanje energičnog i visoko magnetizovanog gasa, što je upravo ono što se desilo jučer.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Pošto je nastao iz više solarnih oluja i neobične "mračne erupcije", naučnici su strahovali da će "kanibalistička" solarna oluja odnosno koronalna eksplozija izazvati slabu geomagnetsku oluju kada pogodi Zemlju, navodi Live science.

Naučnici su upozorili da postoji mogućnost manjih prekida rada i nestanka struje.

Na Suncu snimljen tornado 14 puta veći od Zemlje: Je li planeta u opasnosti?

Na Suncu snimljen tornado 14 puta veći od Zemlje: Je li planeta u opasnosti?

"Ove oluje se manifestuju kao veliki poremećaji u magnetnom polju Zemlje, potencijalno izazivajući različite efekte svemirskog vremena", rekao je Shawn Alvidge, vanredni profesor svemirskog okruženja na Univerzitetu u Birmingemu za Dailymail.

Kako nastaju kanibalističke oluje

CME su oblaci magnetisane plazme i solarne radijacije koji se povremeno izbacuju u svemir.

Ako pogode Zemlju, one izazivaju poremećaje u magnetnom polju, pa samim tim može doći do prekida u radio-vezama.

Takozvane kanibalističke koronalne eksplozije nastaju kada prvi koronalnu eksploziju prati druga, brža, koja proguta prvi oblak i stvori ogroman oblak plazme, prenose srbijanski mediji.

U novembru 2021, kanibalistički CME je udario u Zemlju, izazvavši jednu od prvih velikih geomagnetnih oluja u trenutnom solarnom ciklusu. Još dva CME-a su udarila u našu planetu 2022. godine, prvi u martu i drugi u augustu, i oba su izazvala snažne oluje klase G3.

Kanibalistički CME postaju vjerovatniji tokom solarnog maksimuma, haotičnog vrhunca sunčevog solarnog ciklusa koji traje otprilike 11 godina. Tokom ovog vremena, broj sunčevih pjega i sunčevih baklji naglo raste kako magnetno polje Sunca postaje sve nestabilnije.

Upozorenje Hrvatskog astronomskog saveza: Na Suncu se pojavila pjega

Upozorenje Hrvatskog astronomskog saveza: Na Suncu se pojavila pjega

Internet apokalipsa

Ovi podaci, zajedno s dezinformacijom prema kojoj je NASA najavila internetsku apokalipsu u 2025, pokrenuli su u medijima i na društvenim mrežama niz teorija zavjere i spekulacija o skorom dolasku apokalipse interneta i velikom resetovanju.

Za početak je važno pojasniti šta je uopšte internetska apokalipsa. Termin je postao popularan nakon što ga je kompjuterska stručnjakinja Sangeetha Abdu Jyothi, docent s kalifornijskog univerziteta u Irvineu, 2021. upotrijebila u svom naučnom radu Solarne oluje: Planiranje internetske apokalipse, u kojem je predstavila hipotetički scenario prema kojem bi jake solarne oluje mogle da izazovu prekide u internetu koji bi mogli da traju i sedmicama, čak i nakon što se napajanje vrati u mrežu.

"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju  - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada

"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada

Abdu Jyothi u svojoj studiji kaže da je regionalna internetska infrastruktura vrlo robusna zato što geomagnetski indukovane struje tipične za solarne oluje ne utiču na optička vlakna budući da ona nisu napravljena od metala u kojima bi se mogla indukovati struja.

Međutim elektronički repetitori koji se koriste za pojačavanje optičkih signala u dugim podmorskim kablovima vrlo su osjetljivi na promjene u magnetizmu, što znači da bi ih snažna solarna oluja mogla oštetiti i izbaciti iz funkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije