Zastrašujuća budućnost Zemlje: ‘Naš planet mogao bi postati nenastanjivi pakao‘

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuća budućnost Zemlje: ‘Naš planet mogao bi postati nenastanjivi pakao‘
Foto: Pixabay / Planeta Zemlja iz svemira

Od Armagedona do Dana poslije sutra, na filmskom platnu smo svjedočili brojnim Hollywood prikazima kako bi naš svijet mogao doživjeti svoj kraj.

Sada nam jedno istraživanje pruža zastrašujući uvid u budućnost naše planete, a taj pogled nije nimalo ohrabrujuć. Naučnici su simulirali "efekat staklenika" – dramatično povećanje temperatura na Zemlji.

Uznemirujuće je što tvrde da bismo uskoro mogli doživjeti Zemlju kao "nenastanjivi pakao", sličan sudbini naše susjedne planete Venere. I ne moramo gledati predaleko u budućnost, jer naučnici predviđaju da bi efekt staklenika na Zemlji mogao postati stvarnost za samo nekoliko stotina godina, možda čak i prije.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Tim istraživača s Univerziteta u Ženevi (UNIGE) u suradnji s francuskim laboratorijima CNRS u Parizu i Bordou upozorava na "isparavanje cijele površine okeana" Zemlje te "dramatično povećanje globalnih površinskih temperatura".

"Ova klimatski nestabilna tranzicija razdvaja dvije populacije planeta – umjerene planete i vruće planete nakon bijega," ističu u svom istraživanju. "Ovo je jedan od scenarija koji bi trebao objasniti razliku između Zemlje i rane Venere. Razumijevanje odbjeglog staklenika ključno je za procjenu različite evolucije Venere i Zemlje."

Na Suncu uočeno nešto neobično: Velika tamna rupa okrenuta je prema nama

Na Suncu uočeno nešto neobično: Velika tamna rupa okrenuta je prema nama

Venera, poznata kao Zemljin "zli blizanac", dijeli s našim planetom kamenitu strukturu i približno istu veličinu, ali s nevjerojatnih 465°C prosječne površinske temperature. Zahvaljujući svojoj gustoj atmosferi, Venera je čak toplija od planeta Merkura.

Iako plinove poput ugljičnog dioksida i metana obično povezujemo s globalnim zatopljenjem, istraživači ističu da bi vodena para mogla imati presudnu ulogu u stvaranju nepovratnog efekta staklenika na Zemlji. Svijet se već zagrijava zbog emisija navedenih plinova, rezultirajući povećanjem količine vodene pare u atmosferi putem okeanskog isparavanja.

Vodena para, iako često zanemarena, predstavlja prirodni plin staklenika koji sprječava sunčevo zračenje apsorbirano od strane Zemlje da se emitira natrag u svemir, zadržavajući toplinu poput pokrivača. Efekt staklenika dodatno se pojačava povećanim isparavanjem okeana, stvarajući opasnu spiralu koja brzo eskalira.

Nove klimatske modele koristeći, naučnici su izračunali da bi čak i malo povećanje sunčevog zračenja moglo dovesti do značajnog porasta globalne temperature Zemlje, dovoljnog da pokrene nezaustavljivi proces sličan onome na Veneri, čineći našu planetu neprijateljskom za život.

Istraživači su opisali proces u tri faze koji, prema njima, može vrijediti za bilo koju planetu s okeanskim vodama, uključujući i one izvan našeg Sunčevog sistema (poznate kao egzoplanete).

NASA objavila video iz Zemljine atmosfere: Ono što su snimili iznenadilo je sve

NASA objavila video iz Zemljine atmosfere: Ono što su snimili iznenadilo je sve

Prva faza obuhvata isparavanje okeana, obogaćujući atmosferu vodenom parom. Druga faza nastupa kada se pretpostavi da je okean potpuno ispario, što dovodi do "suhe prijelazne faze" s dramatičnim porastom površinske temperature. Konačno, evolucija završava vrućim i stabilnim "stanjem nakon bijega", kakvo Venera ima posljednjih 700 miliona godina, procjenjuju stručnjaci.

Ovo istraživanje također naglašava važnost informacija o temperaturi egzoplaneta, dobivenih pomoću satelita i moćnih teleskopa, kako bismo identificirali potencijalna staništa izvan našeg Sunčevog sistema. Ako je egzoplaneta pretopla, vjerojatno će imati uvjete slične Veneri i biti manje pogodna za život.

"Proučavanjem klime na drugim planetama, jedan od naših glavnih ciljeva je odrediti njihov potencijal za podržavanje života," rekla je autorica istraživanja Émeline Bolmont s UNIGE-a, piše DailyMail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije