Zašto noću ne biste trebali gledati u smartphone

Anadolija
Zašto noću ne biste trebali gledati u smartphone
Pixabay / Ilustracija
Medicinski žurnal Nove Engleske (New England Journal of Medicine) u svom novom istraživanju objavio je kako dugotrajno gledanje u smartphone tokom noći, u mraku, može dovesti do kratkotrajnog sljepila.

Naučnici su to zaključili nakon istraživanja na dvije žene u dobi od 22 i 40 godina koje su zbog gledanja u smartphone tokom noći mjesecima imale kratkotrajna sljepila.

Obje su potražile pomoć ljekara zbog privremenog gubitka vida u trajanju od 15 minuta. Iako su bile izložene medicinskim provjerama, MRI skeniranju i testovima srca, ljekari nisu uspjeli doći do objašnjenja problema njihovog vida. 

Misterija je rješena kada su se pacijentice podvrgle tretmanu oftamologa.

"Jednostavno sam ih pitao: šta se tačno radili u trenutku kada vam se sljepilo javilo", rekao je doktor Gordon Plant sa očne klinike u Londonu.  

Prema njegovim riječima, obje pacijentice su svoje smartphone obično posmatrale jednim okom, u mraku, dok im je drugo bilo više naslonjeno na jastuk gdje su ležale. 

"Dakle, imamo jedno oko adaptirano na svjetlo, koje gleda u telefon, dok je drugo oko prilagođeno na mrak. Kada su spustile telefon, nisu mogle vidjeti na oko kojim su gledale u smartphone jer njemu treba nekoliko minuta da uđe u korak sa drugim okom koje je bilo naviknuto na mrak. Treba dobro obratiti pažnju na takve stvari", objasnio je Plant.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije