Zaradio tužbu: Elona Muska tvitanje bi moglo skupo stajati

Radiosarajevo.ba
Zaradio tužbu: Elona Muska tvitanje bi moglo skupo stajati
EPA / Elon Musk
Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da ga se ukloni sa čela Tesle te mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj kompaniji.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle poručio je početkom augusta i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u saopćenju.

SEC u tužbi traži da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj drugoj kompanija čije se dionice uvrštene na berzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije