Zagrizao bateriju mobitela i izazvao eksploziju: Stručnjak objasnio čudnu pojavu

Radiosarajevo.ba
Zagrizao bateriju mobitela i izazvao eksploziju: Stručnjak objasnio čudnu pojavu
Bila je to nevjerovatna scena. U prodavnici tehničke robe u Kini kupac je izvadio bateriju iz pametnog telefona i zagrizao je... Uslijedila je strahovita eksploziju koju su zabilježile kamere.

Navodno je mušterija ugrizom željela "testirati" originalnost baterije, odnosno da li su joj trgovac ili proizvođač ponudili nekvalitetni "dupljak".

Nakon ekspolozije formirana je vatrena lopta, ljudi su se razbježali. Srećom, lokalni mediji izvještavaju da u nesreći niko nije povrijeđen.

No, ostalo je pitanje: Kako se  mogla desiti eksplozija baterije koju je čovjek zagrizao?

Objašnjenje je ponudio Jürgen Ripperger, njemački ekspert za elektrotehniku, elektroniku i informacione tehnologije.

"Baterije  sadrže različite hemijske supstance (metale) i specifične organske elektrolite. Tu su i štetni sastojci poput žive, kadmijuma ili olova. Ove supstance su veoma toksične, mogu imati ozbiljne zdravstvene efekte na ljudsko tijelo. Jedinjenja kadmijuma mogu izazvati oštećenje bubrega i vjeruje se da mogu biti kancerogeni kroz inhalirani vazduh. Namjerno izazvane fizičke deformacije litij-ionske baterije, recimo kroz ugriz zubima, mogu izazvati kratki spoj i, ovisno o stanju punjenja i gustoće energije, rezultirati eksplozijom", objasnio je Ripperger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije