Za rješenje samo jednog problema Mozilla nudi nagradu od 2 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Za rješenje samo jednog problema Mozilla nudi nagradu od 2 miliona dolara
Mozilla Foundation, neprofitna organizacija, u saradnji s američkom Fondacijom za nauku ponudila je ovih dana nagradu od 2 miliona dolara osobi ili timu koji uspiju decentralizovati internet.

Tačnije, nagradu će dobiti oni koji uspiju omogućiti internet konekciju u svim krajevima svijeta, jer je činjenica da gotovo polovina svjetske populacije još uvijek nema pristup pouzdanoj internet konekciji.

Ruralna konektivnost i dalje predstavlja jedan od najvećih problema za SAD u 2017. godini, a čak i kada je internet dostupan, konekcija je slaba i brzo puca.

Jedan od najvećih problema u vezi s centralizovanim internetom jeste nedostatak komunikacije nakon prirodnih nepogoda, koje uništavaju lokalnu infrastrukturu, a kao primjer se navodi smrt nekoliko alpinista na Mount Everestu nakon odrona u 2015. godini.

Da su tada žrtve imale konekciju spasilačka misija bi bila znatno olakšana.

Do sada postoje brojni prijedlozi, a ponuđači nagrade od 2 miliona dolara se nadaju da će uskoro dobiti neko zaista kvalitetno rješenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije