Google prestaje skenirati vaše mailove u svrhu prilagođenih reklama

Radiosarajevo.ba
Google prestaje skenirati vaše mailove u svrhu prilagođenih reklama
Arhiv / Ilustracija
Gmail je sa preko 1.2 milijardi korisnika postao manje-više standard za personalne email račune.

No, kao i sve besplatne stvari postoji mala začkoljica, a to je da Gmail skenira podatke iz vaših mailova kako bi prilagodio reklame vama. Odnosno, bolje reći, postojala je začkoljica, s obzirom da je kompanija objavila da će prestati to raditi. Promjena bi trebala stupiti na snagu krajem ove godine, piše Balkan Android.

Naravno, ovo ne znači da će kompanija prestati u potpunosti sakupljati vaše podatke. Google će i dalji prikupljati podatke iz vaše hostorije pretraživanja i web stranica koje posjećujete, videozapisa koje gledate na YouTube, vaše lokacije na uređajima povezanim na vaš Google račun…

I nisu jedini, i druga velika imena poput Apple-a, Facebook-a i Microsofta također ovo rade. Što, naravno, ne znači da vi gubite kontrolu nad podacima koje dijelite sa Googleom (ili drugim kompanijama) – vi i dalje kontrolišete koliko podataka otkrivate i dopuštate kompanijama da koriste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije