... / Za komentare na portalima odgovarat će autori, ali svi će morati biti registrovani

01. 08. 2021. u 18:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavljen je novi prijedlog Zakona o elektroničkim medijima. Njegov nacrt konačnog prijedloga uređuje prava, obveze i odgovornosti pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost pružanja audio i audiovizualnih medijskih usluga, usluga elektroničkih publikacija i platformi za razmjenu videozapisa.

Jedan od kontroverznijih dijelova tog Zakona, onaj koji se tiče odgovornosti izdavača za ono što njihovi čitatelji napišu u komentarima na njihovim internetskim portalima, dobio je nešto izmijenjeni oblik, koji je usuglašen s Udrugom novinskih izdavača pri HUP-u i Hrvatskim novinarskim društvom.

Obavezna registracija

U novom je prijedlogu jasno propisana obaveza vlasnika portala koji odgovara za cjelokupni objavljeni sadržaj, uključujući i sadržaj koji je generirao korisnik, ali, samo ako propusti registrovati korisnika i ako nije na jasan i lako uočljiv način upozorio korisnika na pravila komentarisanja i na kršenje propisanih odredbi, prenosi bug.hr.

Ukoliko urednik postupi sukladno zakonu, osigura registraciju i objavu upozorenja, odgovornost za moguće protuzakonite sadržaje bit će na osobi koja je objavila komentar, a ne na uredniku, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Autorska prava

Donošenjem predloženog zakona provest će se usklađivanje s Direktivom EU o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Time će se prvenstveno riješiti problem urednikau slučajevima kada tzv. agregatori sadržaja kao što je Google News ili druge platforme poput Facebooka koriste u svojim objavama informativne publikacije, od toga zarađuju, a da pritom s urednicima koji su u te objave ulagali ne dijele tako stečenu finansijsku dobit.

Ove će platforme biti u obvezi da traže od nositelja prava potrebna odobrenja i dogovore pravila licenciranja, kako bi nositelji prava primili odgovarajuću naknadu za korištenje svoje sadržaja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)