Za 29 minuta od New Yorka do Washingtona: Elon Musk otkriva novi Hyperloop

Radiosarajevo.ba
Za 29 minuta od New Yorka do Washingtona: Elon Musk otkriva novi Hyperloop
Kratkim tvitom poduzetnik Elon Musk u četvrtak je podigao izglede za skoro brzo putovanje duž prometnog dijela Istočne obale između New Yorka i Washingtona.

Musk je napisao da je dobio "verbalno" odobrenje vlade za njegovu viziju u kojoj će jedna od njegovih kompanija Boring izgraditi podzemni transportni sistem koji će povezivati grad New York s Philadelphijom, Baltimorom i glavnim gradom, omogućujući putovanje u dosad nemogućem roku - za samo 29 minuta

Stanovnici New Yorka toliko putuju samo s jednog kraja Manhattana na drugi podzemnom željeznicom. 

Muskova objava bila je dovoljno privlačna, čak i bez detalja, da je pokrenula mnoštvo pitanja i mnogo skepticizma - ko će to platiti, koliko će trajati izgradnja, kako će se graditi...

Iz vlade je saopćeno da su dosad imali obećavajuće razgovora i da je vlada inače predana transformativnim infrastrukturnim projektima te da su najveća rješenja i dosad dolazila od poticanja privatnog sektora. 

Musk je u svojim odgovorima otkrio jo pokoji detalj: "Od centra grada do centra drugoga grada, s desetak ili više ulaznih ili izlaznih dizala".

Planirano 29-minutno putovanje gospodina Muska znatno je kraće od trenutnih mogućnosti. Vožnja od Washingtona do New Yorka može potrajati oko pet sati.

Amtrakova tvrtka Acela svojim brzim vozovima smanjila je vrijeme putovanja na dva sata i 45 minuta. Neposredni let od zračne luke Kennedy u New Yorku do nacionalne luke Ronald Reagan u Washingotnu trenutno je najbrža opcija - za sat i 15 minuta. 

Musk, serijski poduzetnik koji je osnovao PayPal i Tesla Motors, prvi put je 2013. objavio ideju za sličan plan kad je predstavio projekt pod nazivom Hyperloop - brzi sistem koji bi ljude prevozio od San Francisca do Los Angelesa za 30 minuta. Ovakav prijevoz razvio bi brzinu od više do 1.200 km na sat. 

Osim toga, Hyperloop bi uskoro mogao prevoziti i ljude od Dubaija do Abu Dhabija, za samo 12 minuta. 

Reuters je izvijestio da će inženjeri u idućih nekoliko sedmica provesti ključni test Hyperloop koncepta, ideju da se putnici i teret pakiraju u "kapsule" i šalju kroz sistem vakumskih cijevi.

Hyperloop One, tvrtka sa sjedištem u Los Angelesu koja razvija tehnologiju super brzog kretanja kapsula od 8,5 metara preko specijalnih tračnica, izjavila je glasnogovornica kompanije Marcy Simon za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije