Kinezi predstavili prvi voz s virtuelnom prugom

Radiosarajevo.ba
Kinezi predstavili prvi voz s virtuelnom prugom
U kineskom gradu Zhuzhou predstavljen je voz koji saobraća virtuelnom prugom, može primiti 307 putnika i lakše se kreće ulicom nego autobus, a dostiže brzinu od 70 km/h.

Umjesto čeličnih kotača, vlak naziva ART (Autonomous Rapid Transit) ima gumene kotače pričvršćene za plastičnu jezgru, a sve je povezano s posebno osmišljenom tehnologijom upravljanja.

Dizajneri ističu da je ovaj voz znatno jeftiniji od podzemne željeznice, čija izgradnja košta između 400 i 700 miliona juana po kilometru, što je između 60 i 100 miliona dolara.

S druge strane, ART košta oko 15 miliona juana (2,2 miliona dolara) i predstavljen je u trenutku kad svjetski inženjeri nastoje modernizirati prometnu infrastrukturu.

Elon Musk, vlasnik Tesle, razvija Hyperloop, čija bi najveća brzina trebala biti veća od 1.200 km/h, a sastojat će se od kapsula koje se kreću kroz cijevi sa smanjenim pritiskom. Riječ je o rješavanju saobraćajnih problema, koje bi Hyperloop uklonio podzemnim sustavom cijevi u kojima bi zrak bio vrlo rijedak, a vozila, svojevrsne kapsule, kretala bi se pomoću magnetske ili zračne levitacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije