YouTube uz pomoć Wikipedije ide u borbu protiv lažnih vijesti

Radiosarajevo.ba
YouTube uz pomoć Wikipedije ide u borbu protiv lažnih vijesti
Dreamstime / Ilustracija
YouTube će kroz nekoliko sedmica uz videozapise početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih web stranica, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna direktorica Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s "informacijskim znakovima", kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju nauku ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa.

"Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će također imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih", rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i skupina za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prevara i lažnih vijesti, lani je kompanija prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva "autoritativnim izvorima".

Iako su na YouTubeu muzika i video igre mnogo popularniji, kompaniji je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvazinaučnih zapisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije