Xiaomi CyberDog: Budućnost robotike predstavljena u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Xiaomi CyberDog: Budućnost robotike predstavljena u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Xiaomi CyberDog

Kompanija Xiaomi organizovala je u Sarajevu događaj na kojem su novinari imali priliku da upoznaju Xiaomi CyberDog, četvoronožnog robota koji predstavlja pionira robotike ove kompanije. U odličnoj atmosferi zvanice su se upoznale sa brojnim komandama i naprednim funkcijama koje ovaj robot donosi, a koje javnost na ovim prostorima još uvijek rijetko ima priliku da vidi.

Prisutne su oduševile funkcije poput glasovne komande koje omogućuju vlasniku CyberDog robota da postavi riječi za buđenje ili jednostavno da koristi njegovu prateću aplikaciju za daljinski upravljač i pametni telefon. Zahvaljujući ovim funkcijama, Xiaomi CyberDog je poput kućnog ljubimca nove generacije. Možete ga pozvati za najrazličitije zadatke, a opcije komunikacije su zaista mnogobrojne.

CyberDog je također razvijen sa bogatim eksternim interfejsima koji uključuju 3 porta tipa C i 1 HDMI port, tako da korisnici imaju slobodu da istražuju i integrišu širok spektar inovativnih i kreativnih hardverskih dodataka ili softverskih sistema, bilo da je u pitanju svjetlo za pretragu, panoramska kamera, kamera za kretanje, LiDAR ili više.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Xiaomi CyberDog
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Xiaomi CyberDog

Xiaomi je napravio još jedan hrabar korak u istraživanju tehnologije budućnosti sa svojim CyberDog-om koji je inspirisan živim bićima. Lansiranje CyberDog-a rezultat velikog rada i umijeća inženjera ove kompanije. CyberDog je kalibrisan sa Xiaomi-jevim interno razvijenim servo motorima koji robotu donose veliku brzinu širok spektar pokreta. Sa maksimalnim izlaznim obrtnim momentom i brzinom rotacije do 32 N•m/220 o/min, CyberDog je u stanju da izvede niz pokreta velike brzine do 3,2 m/s i komplikovanih radnji kao što su preokreti unazad.

Mozak CyberDog robota pokreće AI superkompjuter NVIDIA Jetson Xavier NX platforma. Za svoje vlasnike, CyberDog bez problema obrađuje ogromne podatke koje skladišti u svom senzorskom sistemu.

Da bi u potpunosti oponašao žive organizme, CyberDog je opremljen sa 11 senzora visoke preciznosti koji daju trenutnu povratnu informaciju, koja mu pomaže da se kreće . Ovo uključuje senzore dodira, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i još mnogo toga, koji omogućuju CyberDog-u poboljšanu sposobnost da osjeti, analizira i komunicira sa okruženjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije