Elon Musk: Teslin robot Optimus bit će spreman za tri mjeseca

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk: Teslin robot Optimus bit će spreman za tri mjeseca
Foto: EPA / Elon Musk

Kompanija Tesla predstavit će AI humanoidnog robota imena Optimus za samo tri mjeseca, najavio je vlasnik ove kompanije Elon Musk na Ekonomskom forumu u Kataru u utorak.

Kako je rekao Musk, prototip robota bit će prikazan 30. septembra u okviru "AI Dana" koji organizuje ova kompanija.

Robot Optimus, prvi put najavljen augusta prošle godine, bit će visok skoro 180 centimetra, moći će hodati brzinom oko osam kilometara na sat, a moći će podići do oko 70 kilograma težine.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Stroj je postao svjestan sebe? Prenosimo cijeli intervju s njim

Stroj je postao svjestan sebe? Prenosimo cijeli intervju s njim

Planirano je da robot obavlja "dosadne i opasne" poslove u fabrikama i drugim okruženjima, ali i da bude "prijateljski nastrojen" i "jako dobar suputnik", poput kućnog ljubimca, te da može obavljati čitav niz poslova: od zavrtanja vijaka ključem na automobilima do kupovanja namirnica u prodavnicama.

Prethodno objavljeni renderi upućuju na to da bi robot mogao izgledati kao "NS5" roboti iz američkog sci-fi akcionog filma "Ja, robot".

"Nadam se da ćemo imati zanimljiv prototip da pokažemo ljudima", kazao je Musk britanskom novinaru putem live linka sa foruma u Kataru.

"Imamo jako talentovan tim u Tesli s kojim blisko sarađujem kako bismo prototip humanoidnog robota imali gotov do kraja septembra i mislim da smo na dobrom putu", dodao je Musk.

Teslin robot imat će autopilot poput onog u električnim automobilima ove kompanije, koji će omogućiti robotu da prepoznaje predmete uz podršku posebnih senzora i aktuatora, dok će se autopilot kamere nalaziti naprijed u glavi robota.

Musk, koji je vlasnik i kompanije SpaceX te je najbogatija osoba na svijetu najavio je da će kompanija predstaviti i druge nove i zanimljive stvari.

Govoreći o otkazima u kompaniji, najavio je da će Tesla smanjiti broj uposlenika za oko 10% u naredna tri mjeseca.

Prve detalje o humanoidnom robotu, uključujući specifikacije i prve digitalne rendere Optimusa, kompanija Tesla je otkrila u augustu prošle godine.

Musk je opisao robota kao radnika u fabrici koji može postati "nevjerovatan prijatelj poput R2D2 ili C3PO".

U podcastu iz decembra prošle godine, vlasnik Tesle je rekao da bi robot mogao stvoriti unikatnu ličnost jer nisu svi roboti isti ali i da bi mogao da razvija svoju ličnost tako da liči na vlasnika.

Vlasnik kompanija Tesla i SpaceX naglasio je da za razliku od "robota ubica", Optimusa može savladati prosječna osoba.

AI Dan je događaj posvećen pokazivanju AI tehnologije na kojoj kompanija radi, a govoreći na forumu u Kataru, Musk je izjavio kako da kompanija takve događaje organizuje kako bi pokazali da ne proizvode samo automobile te da smatra da su vodeća AI kompanija.

Budućnost je stigla: Japanci izumili robota koji pogađa koš bez greške

Budućnost je stigla: Japanci izumili robota koji pogađa koš bez greške

U jednom od tvitova iz maja, Musk je rekao da je svrha AI Dana da privuče talentovane ljude da se priključe ovoj kompaniji.

Elon Musk je pomjerio AI Dan sa 19. augusta na 30. septembar kako bi više vremena bilo dostupno da Optimus bude spreman.

Osnivač Tesle je ranije, 2014. godine upozoravao da bi roboti mogli ubiti sve ljude na svijetu za pet godina i da je vještačka inteligencija najveći rizik sa kojim se civilazacija suočava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije