Elon Musk zaposlenicima poslao šokantan mail: Ko ne posluša nek traži novi posao

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk zaposlenicima poslao šokantan mail: Ko ne posluša nek traži novi posao
Foto: EPA / Novi vlasnik Twittera

Šef Tesle Elon Musk naredio je osoblju da se vrati u kancelariju s punim radnim vremenom, izjavivši da rad na daljinu više nije prihvatljiv, piše BBC.

Najnovija uredba kontroverznog milijardera prvo je podijeljena u e-mailovima unutar firme, a onda i procurila na društvene mreže.

"Svi u Tesli moraju provesti minimalno 40 sati u kancelariji sedmično. Ako se ne pojavite, pretpostavit ćemo da ste dali ostavku", napisao je Musk u jednom od mailova.

Dalje se navodi da bi se osoblje trebalo prijaviti na posao u jedan od glavnih ureda firme, "a ne u udaljenu poslovnicu koja nije povezana s radnim dužnostima".

Musk je dodao da će lično pregledati sve zahtjeve za izuzećem od svoje nove politike firme Tesla.

Također je rekao da je rad u uredu s punim radnim vremenom ono što firma traži od svojih tvorničkih zaposlenika i da je lična saradnja ključna za uspjeh.

"Naravno da postoje frime koje to ne zahtijevaju, ali kada su zadnji put isporučile sjajan novi proizvod? Prošlo je dosta vremena", napisao je Musk u mailu koji je procurio u javnost i kasnije podijeljen na društvenim mrežama.

Nakon što su mu se korisnici na Twitteru počeli postavljati pitanja o novoj politici njegove firme, Musk je odgovorio u svom stilu:

"Ljudi koji se ne žele pridržavati novih pravila mogu se pretvarati da rade negdje drugdje", rekao je Musk na Twitteru.

Firme u mnogim industrijama dvoje oko toga hoće li dopustiti da se nastavi praksa rada na daljinu nakon pandemije koronavirusa.

Neki sektori, poput bankarstva, rano su signalizirali da očekuju da se osoblje vrati na posao, dok su drugi, često u tehnološkoj industriji, rekli da će dopustiti rad na daljinu na neodređeno vrijeme. Većina ih se odlučila za miks ta dva pristupa.

Popunjenost kancelarije u SAD-u je oko 43%, prema podacima iz Kastlea, koji koristi sisteme za pristup sigurnosnim karticama u hiljadama zgrada diljem zemlje.

Musk je inače poznat po svojim tvrdoglavim stavovima prema poslu. Rijetko odlazi na godišnji odmor, a tokom kriznog razdoblja za Teslu prije nekoliko godina spavao je u tvornici.

"Što ste stariji, to mora biti vidljivije vaše prisustvo", napisao je u jednom od mailova o politici rada na daljinu.

"Zato sam toliko živio u tvornici: da me oni na liniji vide kako radim uz njih. Da to nisam učinio, Tesla bi odavno bankrotirala", poručio je Musk, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije