WhatsApp uvodi ogromnu promjenu koja će pogoditi sve korisnike

Radiosarajevo.ba
WhatsApp uvodi ogromnu promjenu koja će pogoditi sve korisnike
Foto: Unsplash / Ilustracija
Ova aplikacija za slanje poruka drastično će ograničiti mogućnost svojih korisnika da šire lažne vijesti.

WhatsApp pojačava svoju bitku protiv lažnih vijesti velikom promjenom koja će pogoditi svakoga tko koristi ovu aplikaciju, piše Mirror.

Ograničenje "forvardiranja"

Ova usluga u Facebookovom vlasništvu početi će ograničavati mogućnost korisnika da simultano šalju poruke velikim grupama. Zamisao je da će, barem teoretski, biti teže da stvari postanu "viralne", te da će se tako otežati širenje senzacionalističkih lažnih vijesti.

Iako ova nova strategija kreće širom svijeta, WhatsApp će još dodatno ograničiti širenje poruka u Indiji, "gdje ljudi šalju više poruka, fotografija i videosnimki nego u i jednoj drugoj zemlji svijeta, testirati ćemo niži limit od 5 chatova odjednom te ćemo ukloniti dugme za brzo slanje poruke dalje", potvrdila je ova kompanija.

U ostatku svijeta korisnici će moći poslati poruku odmah dalje do najviše 20 ljudi. Priješnji je limit bio 250.

WhatsApp i Facebook u službi širenja nasilja

WhatsApp je potvrdio kako je nova odluka odgovor na širenje lažnih vijesti koje su u nekim slučajevima razultirale nasiljem u zemljama kao što su Indija i Mjanmar. "Šokirani smo nasiljem u Indiji, te smo najavili brojne dodatne promjene proizvoda kako bi pomogli riješiti te probleme", rekao je predstavnik WhatsAppa. 

"Radi se o izazovu koji zahtijeva djelovanje civilnog društva, vlasti i IT firmi.” 

Ova je odluka WhatsAppa vjerovatno nastala u kompanijiFacebooku, kojeg redovno kritiziraju zbog njegove uloge u širenju lažnih vijesti. Jedan od najozbiljnijih primjera je Rohinja kriza u Mjanmaru. Facebook se koristi za širenje propagande protiv naroda Rohingja što je dovelo i do ubijanja.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg upitan je što on misli o tom problemu, a on je odgovorio:

"Mislim, osjećam duboku odgovornost kako bih pokušao popraviti problem."

Facebook je već nekoliko puta pokušao upozoriti korisnike da ne šire dezinformacije.

"Radi se o velikom problemu, koji je stariji od Facebooka, i stariji od interneta. Trebamo mu pristupiti s više strana", rekao je Adam Mosseri, dopredsjednik Facebooka zadužen za news feed, prenosi net.hr

"Mi smo protiv toga i želimo se ozbiljno posvetiti problemu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije