Vizija Elona Muska: Kako će izgledati prvi grad na Marsu

0
Radiosarajevo.ba
Vizija Elona Muska: Kako će izgledati prvi grad na Marsu
Foto: Futurism / Muskova vizija

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk ima ambiciozne planove za pretvaranje čovječanstva u multiplanetarnu vrstu.

Uz pomoć flote svemirskih letjelica Starship, neustrašivi milijarder želi uspostaviti trajno uporište na Marsu, u kojem će biti milion ljudi, do 2050. godine.

Musk sada javno razrađuje svoju viziju.

"Prvo život u staklenim kupolama", napisao je Musk na Twitteru, odgovarajući na pitanje o tome kako će život na Marsu izgledati u početku.

"Na kraju, Mars će biti teraformiran da podrži život, poput Zemlje."

Naučnici i autori znanstvene fantastike dugo sugeriraju da bi teraformiranje moglo omogućiti ljudima da dišu na otvorenoj površini Marsa. Ali, ta je vizija još uvijek daleki san - prema Musku, daleko izvan prvih Marsovskih baza.

"Teraformiranje će biti presporo da bi bilo relevantno u našem životu", napisao je Musk. "Međutim, možemo uspostaviti ljudsku bazu u našem vremenu."

Teraformiranje Marsa doista je ogroman pothvat. Analiza prošle godine zaključila je da će svakog dana trebati 3.500 nuklearnih bojevih glava kako bi se Marsov atmosferski pritisak povećao do prozračnog nivao i otopio ledene kape planeta kako bi se oslobodio ugljični dioksid, koji će potom biti zarobljen u obliku stakleničkih plinova.

Ali postoji jedan veliki problem s tim planom. Zračenje koje bi uslijedilo također bi površinu pretvorilo u nenastanjivu.

Pritom, studija iz 2018. godine također je zaključila da na Crvenom planetu jednostavno nema dovoljno zarobljenog ugljičnog dioksida koji bi mogao dovoljno povisiti atmosferski tlak. Ali, ova ograničenja neće spriječiti Muska da krene za svojim snom.

Musk je ranije tvrdio da bi se uz pomoć hiljadu svemirskih letjelica Starship, masivnih raketa za koje kaže da će moći prenijeti 100 tona tereta ili 100 putnika između planeta, mogao "uspostaviti održivi grad na Marsu". Prema Muskovim izračunima, oko 100 vozila moralo bi prevoziti po 100 tona tereta svake dvije godine.

Ako sve bude išlo po Muskovom ambicioznom planu, prvi će se Starship probiti do Marsa već 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije