Virtualna stvarnost: Majka se "srela" s kćerkom koja je preminula prije tri godine

Radiosarajevo.ba
Virtualna stvarnost: Majka se "srela" s kćerkom koja je preminula prije tri godine
PrtScr / Ovo je teško gledati...

Ne postoji veća nesreća nego kada roditelj izgubi dijete, a ta užasna sudbina zadesila je i jednu majku iz Južne Koreje. Ona je bez kćerke ostala 2016. godine, a tri godine kasnije ponovo se spojila sa njom u virtuelnom svijetu stvorenom za televizijski dokumentarac.

Televizijski šou u Južnoj Koreji "Meeting You" (Sreo sam te) iskoristio je tehnologiju kako bi ponovo spojio majku Jang Ji-sung s kćerkom Naieon (7), koja je umrla od neizlječive bolesti, pišu Nezavisne.

Majka je, uz pomoć rukavica osjetljivih na dodir i VR tehnologije, mogla da dodirne kćerku, igra se s njom i razgovara, a djevojčica je uvjerila majku kako više ne trpi nikakve bolove.

Jang Ji-sung stavila je VR slušalice i transportovana je u park, u kojem su se igrale dok je malena bila živa, a u njemu je njena kćerka stajala nasmijana i u ljubičastoj haljini. Ponovni susret u virtuelnoj realnosti, kao što se može očekivati je izuzetno emotivan. Čini se da Jang počinje da plače onog trenutka kada vidi virtuelnu Naieon, dok ostatak porodice - Naieonin otac, brat i sestra - posmatraju skeptično, ali s ponekom suzom.

"Oh moja ljepotice, nedostaješ mi", čuje se kako majka govori dok pomiče digitalnu kopiju svoje kćerke. Djevojčica je nakon toga upitala majku gdje je bila i da li je razmišljala o ovome, koja joj je odgovorila da to radi sve vrijeme.

Jang je u početku oklijevala da dodirne digitalno dijete dok Naieon nije insistirala na tome da je drži za ruku. Majka je onda držala kćerkinu ruku dok su joj suze tekle niz lice.

Na kraju magičnog putovanja Naieon je legla da spava, rekavši da je umorna, a majka joj je rekla zbogom. Jang je rekla kako je pristala na ovo kako bi pomogla drugim ljudima koji su izgubili nekog bliskog.

"Srela sam Naieon, koja mi se obratila s osmijehom vrlo kratko, ali to je vrlo srećno vrijeme. Mislim da sam odsanjala san koji sam oduvijek željela", rekla je majka.

Prema pisanju medija, produkcijski tim je proveo osam mjeseci na ovom projektu. Oni su dizajnirali virtualni park koji su majka i kćerka posjetile u stvarnom svijetu, te su koristili tehnologiju snimanja pokreta kako bi zabilježili pokrete dječjeg glumca koje bi kasnije mogli da koriste kao model za virtualnu Naieon.

Komentari i reakcije na ovaj show prilično su podijeljene. Za mnoge ovo je dodatna bol i stres roditelju koji su izgubili svoje dijete. No, brojni roditelji, koji su izgubili svoje dijete, poručili su da bi dali sve za ovo iskustvo...

Koje je vaše mišljenje?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije