Videoigra Days Gone je izašla na današnji dan prije pet godina: Ovo su informacije o pravljenju igre

0
Radiosarajevo.ba
Videoigra Days Gone je izašla na današnji dan prije pet godina: Ovo su informacije o pravljenju igre
Foto:Printscreen / Isječak iz Days Gone videoigre

U eri PlayStationa 4 Sony je nastavio serijale kao što su Uncharted i The Last of Us, vratio stare hitove poput Ratchet & Clanka te Shadow of the Colossusa, ali i predstavio čitav niz novih franšiza kao što su Death Stranding, Horizon, Ghost of TsushimaDays Gone. Ovaj potonji naslov pojavio se na današnji dan prije pet godina.

Days Gone bio je kreacija Sonyjevog studija Bend. Proizvođač nekadašnjeg Syphon Filtera do 2012. je godine radio na videoigrama za PSP i PS Vitu, a onda su se uhvatili velikog projekta, a to podrazumijeva akcijske avanture u otvorenom svijetu. Invazija zombija nije bila originalna stvar u 2019. godine, ali Days Gone je uspio skrenuti pozornost na sebe tako što je donio velike horde tzv. Freakera, koji su u prošlom životu očito bili trkači. U hordama se tako znalo naći i do 500 zombija, što je bio zastrašujući prizor.

Videoigra je djelomično bila inspirirana TV serijom Sons of Anarchy te je u glavnoj ulozi imala bajkera. Deacon St. John je po Oregonu tražio svoju nestalu ženu Sarah te je nevoljko surađivao s nizom drugih likova u kampovima. Glavna metoda putovanja po mapi bila je vožnja motorom, a za isti se usput moralo skupljati crvene kanistere benzina. S obzirom da je zombija bilo i previše, Deacon se često morao služiti tihim pristupom.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Podaci o prodaji ove videoigre nikad nisu javno objavljeni. Poznato je da je igru zaigralo više od pet milijuna igrača, a to je bilo prije nego se pojavila i na PC platformi. Međutim, vodstvo Sony Bend studija napustilo je svoje pozicije nakon što je Sony odbio dati zeleno svjetlo za izradu nastavka. Prema glasinama, Days Gone je izgubio podršku nakon što je iz Sonyja otišao nekadašnji predsjednik Shawn Layden. Međutim, navodno je Days Gone ipak u Sonyjevim planovima samo više ne kao videoigra nego kao filmska adaptacija.

U trenutku kad su Sonyjeve ekskluzive nizale visoke ocjene, Days Gone je bio iznimka. Za razliku od ostalih ekskluziva koje su izlazile u urednom stanju, Days Gone je prije prvog dana ažuriranja bio u tehničkom neredu te ga se moralo krpati s nekoliko zakrpa. Bila je to jedna od rijetkih Sonyjevih igara koja tada nije koristila interni engine nego Unreal  Engine 4, što se također vidjelo na čestim učitavanjima i nestabilnoj izvedbi. Tome je osim ažuriranja pomogao i PlayStation 5, na kojemu se igra vrti u 60 sličica po sekundi, piše HCL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije