Viber prekida sve veze s Facebookom: Prešli su svaku mjeru

Radiosarajevo.ba
Viber prekida sve veze s Facebookom: Prešli su svaku mjeru
Foto: EPA-EFE / Viber

Usluga razmjene poruka i besplatne komunikacije Viber, peta po veličini s više od milijardu korisnika širom svijeta, prekida sve veze s Facebookom, što je dio sve većeg bojkota kompanije.

Kampanja, prvobitno pokrenuta u SAD-u nakon što je Facebook odbio da preduzme mjere protiv postova američkog predsjednika Donalda Trumpa, sada je prerasla u međunarodni pokret. Kritičari su istakli da Trumpovi postovi podstiču nasilje.

Viber, u vlasništvu japanskog konglomerata Rakuten, ima svoja najveća tržišta u istočnoj Europi, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi, a izvršni direktor kompanije Djamel Agaoua rekao je da je potez prekida odnosa potaknut Facebookovom "lošom prosudbom u razumijevanju njegove uloga u današnjem svijetu ”, piše The Guardian.

“Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Facebooka prešli su svaku mjeru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika”, navodi kompanija u saopćenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i Giphy, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit (“Prekinite mržnju radi profita”) koji ima za cilj bojkot Facebooka, istakli su u Viberu.

Iz Vibera su ocijenili da je odluka bila teška, s obzirom da će pogoditi neke korisnike koji vole Facebookova rješenja, poput Giphyja.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, “kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Viber je u srijedu već povukao sve reklame sa Facebooka i Instagrama, a sa ovom odlukom počeo je proces uklanjanja svih Facebook tehnologija sa aplikacije Viber.

Akcija će biti okončana do početka jula 2020. godine, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, naveo je u saopštenju Viber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije