Važni savjeti: 4 stvari koje trebate uraditi prije nego što izbrišete aplikaciju s mobitela

1
Radiosarajevo.ba
Važni savjeti: 4 stvari koje trebate uraditi prije nego što izbrišete aplikaciju s mobitela
Foto: Pexels / Naučite kako sačuvati svoje lične podatke

Uklanjanje aplikacije s mobitela nije tako jednostavno kao što zvuči.

Uvijek je dobra ideja ukloniti aplikacije koje zauzimaju dragocjeni prostor na vašem mobitelu —posebno one koje bi vas mogle "špijunirati". Ali, za neke aplikacije morat ćete učiniti više od jednostavnog odabira opcije "izbriši". Iako možda mislite da ste izbrisali aplikaciju, njezini ostaci još uvijek mogu vrebati u pozadini, ostavljajući vaš uređaj ranjivim ili uzrokujući druge probleme.

"Najveća zabluda je da se nakon brisanja aplikacije prekida odnos s aplikacijom i kompanijom koja je posjeduje", kaže Jean Vixamar, viši stručnjak za digitalnu sigurnost. "To ne može biti dalje od istine. Važni su oni uslovi i odredbe koje ste označili na početku. U većini slučajeva dali ste im neograničeno dopuštenje da koriste vaše podatke na bilo koji način koji oni smatraju prikladnim, u okviru tumačenja primjenjivih zakona, naravno."

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Srećom, postoji način da provjerite je li aplikacija u potpunosti nestala—i da li su vaši lični podaci sigurni. Evo šta trebate znati kako biste zaštitili svoj telefon i podatke prilikom brisanja aplikacije. 

Praktičnost ima svoju cijenu

Mnogi od nas redovno koriste razne aplikacije tokom dana, automatski ih implementirajući u svoje svakodnevne rutine bez puno razmišljanja o njima. Bez sumnje, one nam mogu olakšati život i uštedjeti nam dosta vremena. Ali ova pogodnost može imati i lošu stranu.

"Aplikacije su posvuda", kaže Steve Tcherchian, glavni službenik za informacijsku sigurnost u XYPRO-u, analitičkoj kompaniji za kibersigurnost. "Koristimo ih za kupovinu, bankarstvo, naručivanje večere, prijevoz, grijanje kuće, pa čak i praćenje naše djece. Ali naše podatke često dijelimo s aplikacijama i u većini slučajeva to znači iznimno osjetljive informacije o nama i našim životima."

Više od 1,5 miliona korisnika Androida na udaru štetne aplikacije, da li je i vi imate instaliranu?

Više od 1,5 miliona korisnika Androida na udaru štetne aplikacije, da li je i vi imate instaliranu?

Iako dijelimo svoje podatke s nadom da će ih kreator aplikacije zaštititi, to nije uvijek slučaj. Mnoge aplikacije ne upotrebljavaju enkripciju i druge sigurnosne opcije, zbog čega su naši privatni podaci "ranjivi" na kriminalce i hakere. Zapravo, dodaje Tcherchian, aplikacije su glavni način napada u većini povreda podataka, prema verziji Verizonovog Izvješća iz 2021. 

Zašto brisanje aplikacija može biti teško

Ispostavilo se da vaši podaci ne nestaju magično kada izbrišete aplikaciju. Aplikacije su često dio zamršene mreže međusobno povezanih alata, proizvoda i web-mjesta koja prate i dijele vaše podatke, a da toga vjerojatno niste ni svjesni. "Razmislite, na primjer, o aplikaciji za spojeve", kaže Tcherchian. "Obično su povezane putem Facebook računa koji aplikaciji omogućuje pristup slikama, popisima prijatelja i drugim informacijama o vama dostupnima putem Facebooka. Pretpostavimo da programer aplikacije, uz vaše dopuštenje, ima pristup svemu što je dostupno putem vašeg Facebook profila."

Tcherchian upozorava korisnike aplikacije da ne pretpostavljaju da će njihovi privatni podaci biti zaštićeni. "Većina aplikacija je užasno nesigurna, a programeri ne slijede najbolje sigurnosne prakse kada razvijaju aplikaciju", objašnjava. "Aplikacije su dizajnirane za funkcionalnost, a ne za sigurnost."

Pravi način za potpuno uklanjanje aplikacije

Postoji više koraka uključenih u osiguravanje da je aplikacija potpuno izbrisana s vašeg telefona i drugih računa. James E. Lee, glavni operativni direktor u Identity Theft Resource Center, preporučuje da slijedite ovaj postupak prije brisanja aplikacije:

Važni savjeti za brisanje aplikacije
Foto: Pexels: Važni savjeti za brisanje aplikacije
  • Prvo izbrišite sve svoje podatke u aplikaciji. Iako su upute za brisanje podataka različite za svaku aplikaciju, obično možete pronaći opciju za brisanje pohranjenih podataka pod naslovima izbornika kao što su "privatnost", "postavke računa" ili "sigurnost", kaže Lee. Odatle slijedite upute za uklanjanje podataka računa ili pohranjene povijesti u aplikaciji.
  • Također biste se trebali prijaviti na svoj račun putem web preglednika, ako je moguće. Ponekad ćete pronaći dodatne postavke dostupne putem verzije aplikacije za stolno računalo. "Mobilne aplikacije često su manje verzije aplikacija s punim karakteristikama koje koristite na webu ili stolnom računalu", objašnjava Lee. "Dakle, dobra je ideja prijaviti se u aplikaciju putem web-preglednika kako biste bili sigurni da niste propustili dodatne postavke koje možda nisu dostupne u mobilnim verzijama aplikacije."
  • Prekinite vezu ili opozovite bilo koju Facebook ili Google integraciju koju ste možda omogućili tako da odete na karticu postavki aplikacije, pronađete opciju "povezani računi" i uklonite aplikaciju ili vezu koju želite izbrisati. Umjesto toga možete ukloniti integracije putem povezanog računa. Samo se prijavite na povezani račun, provjerite svoje postavke da vidite s kojim aplikacijama dijele podatke
  • Tek onda izbrišite aplikaciju koju više ne koristite. Lee predlaže da odete na povezani račun za tačne upute i koristite njihov obrazac za kontakt ili funkciju chata ako imate pitanja. Ako ne možete pronaći nikakve informacije o brisanju svojih podataka u aplikaciji, Lee preporučuje da kontaktirate tim korisničke službe aplikacije i pismeno zatražite da se vaši podaci potpuno izbrišu. 

Aplikacije koje biste trebali izbjegavati

Određene su aplikacije posebno problematične. Stručnjaci preporučuju da odmah izbrišete ove aplikacije koje stručnjaci za sigurnost nikada ne bi imali na svojim telefonima - ili, još bolje, da ih uopće ne instalirate.

"Postoji niz aplikacija koje su iznimno opasne iz perspektive sigurnosti i privatnosti", kaže Vixamar. "Trebali biste biti oprezni s bilo kojom aplikacijom koja zahtijeva pristup vašim fotografijama, datotekama, kameri, mikrofonu i još mnogo toga – u potpunosti ili u kombinaciji. Morate se zapitati: 'Je li ovoj aplikaciji stvarno potreban sav ovaj pristup ili je meni stvarno potrebna ova aplikacija?'"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije