Mobitel vam je pao u vodu? Nemojte ga stavljati u rižu, nego uradite ovo

1
Radiosarajevo.ba
Mobitel vam je pao u vodu? Nemojte ga stavljati u rižu, nego uradite ovo
Foto: Unsplash / Android

Riža i sušenje mobitela fenom za kosu vam baš i neće biti od pomoći.

Mobitel vam je upao u vodu ili ste ga zalili sokom? Odmah ste ga izvadili, prebrisali peškirom, pokušali osušiti fenom za kosu pa upaliti? Sve se ove radnje čine logičnima, ali su potpuno pogrešne, piše Wired.

Tekućina koja prodire u pametni telefon može na uređaj utjecati na više načina, od mutnih fotografija (ako se vlaga zavuče u objektiv fotoaparata), preko nemogućnosti punjenja, do potpunog uništenja mobitela. Stručnjaci kažu - prve sekunde i minute često su ključne. Evo šta biste trebali napraviti.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ako je vaš telefon vodootporan, a vi ste ga polili ili potopili u tekućini koja nije voda, i Apple i Samsung preporučuju ispiranje potapanjem u vodu (ali ne pod česmom, mlaz može pogoršati štetu). Još bolje bi bilo ako pri ruci imate destiliranu ili demineraliziranu vodu.

Uređaj izvadite iz tekućine čim je prije moguće. Ne dolazite u napast i ne pokušavajte ga uključiti. Pažljivo isključite uređaj. Naime, vrlo je važno što prije isključiti struju u uređaju kako bi se spriječio nastanak kratkog spoja. Ni sada nemojte posezati za fenom za kosu jer toplota može oštetiti osjetljivu elektroniku.

Ovaj jednostavan trik mogao bi značajno produžiti trajanje baterije na vašem iPhoneu

Ovaj jednostavan trik mogao bi značajno produžiti trajanje baterije na vašem iPhoneu

Potom ga dobro osušite čistim peškirom, pazeći da se višak vode ne zavuče dublje. Ako na kućištu ima ostataka vode, komprimiranim zrakom ispušite zaostalu tekućinu pazeći da dublje ne prodre u uređaj. Ako nemate kompresor, uključite fen za kosu na hladno sušenje.

Na web shopovima možete pronaći pametna rješenja za ovakve situacije kao što su vrećice za upijanje vlage. Višak vlage iz telefona njome možete izvući i nakon što se pokisli na proljetnom pljusku, a mobitel ste držali u džepu u pantalonama.

Za prvu pomoć u ovakvim vam slučajevima mogu poslužiti i vrećice koje doslovno - dobijate besplatno. To su vrećice sa silika-gelom koju dobijete u kutiji s novim cipelama ili odjećom, a koje upijaju vlagu i tako štite predmete od vlažnosti. Nemojte ih bacati, spremajte ih u bocu s hermetičkim poklopcem. Napunite je do vrha, pa idući put kada pokvasite mobitel, spremni ste za spašavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije