Uskoro velika promjena na Twitteru

Radiosarajevo.ba
Uskoro velika promjena na Twitteru
Flickr / Ilustracija via Cristopher/Flickr
U najvećoj promjeni od 2006, Twitter planira povećati broj karaktera koji se mogu upisati u jednom tvitu i koji trenutno iznosi 140 karaktera.

Kako navodi Bloomberg, u naredne dvije sedmice Twitter će i formalno objaviti da se linkovi i fotografije koji se ubacuju u tvit neće računati unutar limita od 140 karaktera. Iz Twittera zasad odbijaju komentirati ove navode.

Podsjećamo vas, linkovi trenutno 'zauzmu' 23 karaktera u tvtiu, bez obzira na njihovu dužinu, dok fotografije 'ukradu' 20 karaktera.

Spekulacije o povećanju broja karaktera u jednom tvitu u medijima se objavljuju već više od pola godine, no jedan od osnivača ove socijalne mreže Jack Dorsey u martu je kazao kako 'limit' ostaje, no ostavio je otvorenu mogućnost da se poveća broj karaktera, ali da na timelineu Twittera ipak prikazuje samo 140 karaktera.

Korisnici Twittera pronašli su nekoliko načina kako da zaobiđu ovo ograničenje – npr, postaju screenshotove teksta, mediji imaju mogućnost da objavljuju „produžene“ tvitove ili tzv. Twitter karte.

Limit od 140 karaktera je dizajniran prije više od deset godina jer su Dorsey i ekipa očekivali da će korisnici postati tvitove putem SMS funkcije – a u tom periodu ograničenje u jednoj SMS poruci bilo je 160 karaktera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije