Upozorenje za Facebook Messenger: Ne šaljite poruke na ovakav način - nije bezbjedno

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za Facebook Messenger: Ne šaljite poruke na ovakav način - nije bezbjedno
Foto: Pexels / Ilustracija

Ukoliko ste jedan od više od milijardu korisnika Messenger aplikacije, onda bi trebalo da znate šta ne bi trebalo da radite u toj aplikaciji.

Za razliku od Viber ili Telegram aplikacija, Messenger nema zaštitu tj. enkripciju s kraja na kraj (end-to-end encription) i o tome bi svaki korisnik trebalo da vodi računa.

Američki list The Forbes čak savjetuje da bi trebalo bataliti Messenger i koristiti neku drugu platformu za dopisivanje, ali vjerujemo da je to drastična mjera i da će mali broj korisnika zaista i poslušati taj savjet.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Umjesto napuštanja vjerovatno je korisnije da znate rizike kojima vas aplikacija izlaže, pa da svoje korišćenje uspostavite u skladu s tim ubuduće, piše Mondo.

Tim istraživača u domenu bezbjednosti aplikacija, koji je otkrio da iOS preuzima kopirane stvari iz otvorenih aplikacija i sigurnosnu manu TikTok aplikacije, koju je TikTok tim poslije ispravio, sad su dokazali da Facebook preuzima korisničke podatke i skladišti ih na svojim serverima, radi istraživanja. Facebook koristi tzv. link preview opciju za špijuniranje korisnika.

Link preview omogućava da korisnik, koji prima dokument, link do neke veb lokacije, servisa ili sajta, kao i druge sadržaje vidi prije, nego što klikne na njih. Da bi se to desilo putanja od linka mora da ode do te lokacije, servisa ili sajta, vrati se i prikaže korisniku, a upravo taj put je kritičan i otkriva privatne podatke korisnika i njegovu lokaciju, zaključili su istraživači.

Aplikacije, koje svakako štite korisnika su Signal, koji jedini nudi opciju da se isključi tzv. link preview poslatog sadržaja, a uz Signal bezbjedni su i Viber, iMessage, Telegram, WhatsApp, TikTok i WeChat, koji svi automatski posjeduju enkripciju s kraja na kraj.

Problem s Messenger-om je to što u sve ovo upliće Facebook servere i ne komunicira direktno sa poslatim sadržajem, nego svaki link, koji se šalje ide na Facebook server, tamo se obrađuje, pušta dalje do cilja tj. adrese na internetu, tamo se stvara prikaz poslatog sadržaja, koji se potom preko servera isporučuje do korisnika, kojem je link preview namenjen. Taj put nije siguran niti zaštićen i osim privatnih podataka oba korisnika moguće je da bude izložena i IP adresa i lokacija oba korisnika.

Facebook je brzo odgovorio na ove dokazane tvrdnje i rekao da sve što rade, rade u skladu sa politikom poslovanja na koje svaki korisnik pristaje, prije svega. Dodali su i to da oni ne čuvaju podatke korisnika i da se na serveru zadržavaju samo tokom transfera od korisnika do cilja, pa do korisnika, kojem se neki link isporučuje.

Rješenje

Ono što raduje jeste činjenica da postoji opcija za bezbjedno slanje linkova i u Messenger aplikaciji, a to je - Secret Conversations. Messenger u okviru tajnih razgovora nema link preview i ako šaljete bilo šta, osim teksta, smajlija i sličica u Messenger porukama - trebalo bi da ih šaljete u Secret Conversations opciji.

Tu se misli na slike, video, glasovne poruke, dokumenta, linkove, adrese i sve što inače ima link preview opciju. Messenger Secret Conversations su jedini enkriptovani i zaštićeni od pogleda loših okica ili sistema.

Dakle, ne morate da napustite Messenger, samo promijenite naviku slanja fajlova kroz uobičajene chatove, koji nisu enkriptovani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije