UN želi globalni registar dronova

Radiosarajevo.ba
UN želi globalni registar dronova
Pixabay / Ilustracija
Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (International Civil Aviation Organization ili ICAO), koja djeluje kao agencija u sklopu Ujedinjenih naroda, objavila je kako je spremna podržati jedinstveni svjetski registar dronova.

Takva odluka dio je nastojanja da se uspostave jedinstvena pravila za upravljanje i nadzor dronova na globalnoj razini. Bazom podataka najvjerojatnije bi upravljala sama agencija ICAO, a podaci bi bili dostupni u realnom vremenu svim nadležnim državnim agencijama pojedinih zemalja. Na taj način bilo bi moguće identificirati dron, njegova vlasnika te osobe koje upravljaju tim dronom.

Jedinstveni registar dronova podupiru i sami proizvođači dronova koji su zabrinuti trendom da pojedine zemlje ili tržišta imaju vlastita pravila što se tiče dronova koja se razlikuju u odnosu na pravila na drugim tržištima. To bi značilo da proizvođači trebaju svoje proizvode prilagođavati specifičnim pravilima na određenom tržištu, što generira dodatne troškove i popratne probleme.

O problemu regulacije dronova predstavnici ICAO agencije govorit će i na simpoziju koji će se održati 22. i 23. septembra u Montrealu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije