U ime nauke: Traže se dobrovoljci da se namjerno zaraze koronavirusom

1
Hina
U ime nauke: Traže se dobrovoljci da se namjerno zaraze koronavirusom
Foto: Pexels / Ilustracija

Prvo medicinsko ispitivanje na svijetu u kojem je dozvoljeno namjerno izlaganje ispitanika koronavirusu traži dobrovoljce radi razvoja boljih vakcina.

Istraživanje Univerziteta u Oxfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri mjeseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja infekcije COVID-19 na ljudima.

Njegova prva faza, koja je još uvijek u toku, usredotočena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj odrediti imunosni odgovor potreban da se spriječi zaraza, objavio je Univerzitet u saopćenju.

Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja osigurava da oko polovice ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi COVID-19.

Zatim planiraju izložiti dobrovoljce - sve prethodno prirodno zaražene ili cijepljene - toj dozi izvorne varijante virusa kako bi utvrdili koja su nivoa antitijela ili imunosnih T-ćelija potrebne za sprječavanje infekcije.

"To je imuni odgovor koji tada trebamo potaknuti novim cjepivom", rekla je Helen McShane, profesorica na Univerzitetu Oxford i voditeljica studije.

Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj cjepiva bude mnogo brži i učinkovitiji, ističe se u saopćenju.

Imunolozi u svijetu pokušavaju tačno odrediti razinu imunosne reakcije koju vakcina mora izazvati kako bi se zaštitilo od bolesti. Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina uvelike se smanjuje.

Naučnici su decenijama koristili pokuse na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o infekciji COVID-19.

Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusne bolesti, ali univerzitet poduzima sve mjere opreza.

Ispitanici moraju biti zdravi i u dobi od 18-30 godina. Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobit će Regeneronov lijek - monoklonska antitijela Ronapreve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije