U BiH stigla jedna od najvećih svjetskih piratskih internet stranica

Radiosarajevo.ba
U BiH stigla jedna od najvećih svjetskih piratskih internet stranica
Arhiv / Stranici „rarbg.to“ zabranjen rad u mnogim europskim državama

Jedna od najposjećenijih stranica za preuzimanje tzv. torrent dokumenata sa interneta - „rarbg.to“, smještena je u Bosni i Hercegovini, navodi se u novom izvještaju Europske komisije o borbi protiv piratstva i nezakonitog korištenja sadržaja, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Prema informacijama Europske unije, BiH je postala domaćin stranici „rarbg.to“ koju je samo od aprila 2017. do marta ove godine zabilježila više od 1,37 milijardi posjeta iz cijelog svijeta.

Europski eksperti su ovu stranicu na listi onih pod nadzorom europskih agencija za provođenje zakona postavili odmah iza najpoznatije svjetske piratske stranice PirateBay.

To je popularna BitTorrent internet stranica koja djeluje iz BiH, a nudi različite sadržaje uključujući filmove, TV emisije, programe, igre i muziku.

Prema prosječnom broju posjeta ova stranica je na 304. mjestu u svijetu, a 31 posto posjeta dolazi iz EU – navedno je u dokumentu Evropske komisije.

Kako ističu, ova stranica često prihvata upozorenja vlasnika autorskih prava, međutim, vrlo brzo vraćaja sadržaje koji su zabranjeni za javno emitiranje na internet.

Prikupljaju prihode od oglašavanja i programa za borbu protiv neželjenih sadržaja. Ali, ova je stranica i njene različite varijacije već dobila blokadu i zabranu rada u Australiji, Danskoj, Finskoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Velikoj Britaniji – istaknuto je u izvještaju.

Europska komisija je posljednjih godina pojačala borbu protiv piratstva na internetu i nezakonite objave različitih sadržaja.

No, eksperti ne pojašnjavaju zbog čega su vlasnici sporne stranice odabrali baš Bosni i Hercegovinu kao državu iz koje će nastaviti djelovati, a nakon što su se suočili sa zabranama u mnogim državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije