Tinejdžerka tuži roditelje zbog objavljivanja njenih fotki na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Tinejdžerka tuži roditelje zbog objavljivanja njenih fotki na Facebooku
Osamnaestogodišnja Austrijanka tuži svoje roditelje zbog objavljivanja njenih fotografija na Facebooku – bez njenog pristanka.

Ona tvrdi da su njeni roditelji, od 2009, podijelili više od 500 intimnih i sramotnih fotografija sa više od 700 ljudi na Facebooku i „život joj pretvorili u pakao“.

„Oni nemaju stida ni granica. Bilo da sjedim na tuti ili sam gola u krevetiću, svaki moj korak je bio snimljen i potom javno objavljen“, ispričala je djevojka za magazin Die ganze Woche.

Njen otac ne vidi zašto bi trebao da izbriše fotografije i vjeruje da fotke pripadaju njemu, jer je on njihov autor. „Moje je pravo da objavim te slike“, kazao je. „Na kraju, to su naša djeca i, za moju suprugu i mene, to je krasan obiteljski album koji se jako sviđa našim Facebook prijateljima.“

Njen advokat Michael Rami uvjeren je, pak, kako će njegova klijentica pobijediti na sudu – početak suđenja je u novembru.

Ovo je prvi ovakav slučaj u Austriji, ali nije prvi na svijetu – na sudu uglavnom pobjeđuju osobe koje tuže nekog za ovo i dodjeljuje im se finansijska kompenzacija, ali samo u slučaju kada uspiju dokazati da su objavljene fotografije narušile njihovo pravo na privatnost.

U Francuskoj i Njemačkoj posljednje vrijeme u jeku je velika kampanja kojom se roditelji pozivaju da ne objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama. I u ovim zemljama je dozvoljeno djeci da tuže roditelje ako objave njihove fotke bez odobrenja. U Njemačkoj, čak 14-godišnjaci mogu tužiti roditelje iz ovog razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije