TikTok najavio velike promjene u aplikaciji za tinejdžere

0
Hina
TikTok najavio velike promjene u aplikaciji za tinejdžere
Foto: Pexels / Ilustracija

Nakon kritika da tinejdžerima omogućuje gledanje neprikladnih videa, TikTok sada daje roditeljima dva načina da svojoj djeci smanje dostupnost sadržaja za odrasle.  

Aplikacija uvodi dvije nove opcije, jednu koja omogućuje zabranu određenih fraza i hashtagova i drugu koja sadržaj prilagođava uzrastu korisnika.

Nove funkcije osmišljene su tako da korisnicima daju veću kontrolu nad golemim brojem videa, a sve kako bi se izbjeglo da tinedžerima budu dostupni oni neželjeni i neprikladni.

Objavljeni uznemirujući snimci: Izraelci skidaju Palestince i paradiraju s njima po Gazi

Objavljeni uznemirujući snimci: Izraelci skidaju Palestince i paradiraju s njima po Gazi

Za razliku od platformi poput YouTubea i Vimea, videosnimke na TikToku pokreću se automatski. Dosad je bilo uobičajeno da korisnici u dobi od 13 godina mogu vidjeti sadržaj za odrasle koje generira algoritam.

"TikTok ne uspjeva zaštititi djecu i tinejdžere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja", istaklo je u februaru Europsko udruženje poštorača u žalbi EU-u.

TikTok kaže da će se u idućim sedmicama neka riječ ili hashtags moći staviti na 'crnu listu', što znači da se videosnimke s tim hashtagovima više neće moći vidjeti na glavnim servisima For You i Following.

Snimke je sada moguće označiti kao "nisam zainteresiran", ali to samo znači da će se preskakati druge videosnimke koje je objavio isti korisnik.

Uvodeći dobno ograničenje, TikTok sada namjerava klasificirati sadržaj u smislu prikladnosti za mlađe korisnike. Društvena mreža kaže da će za korisnike mlađe od 18 godina blokirati post ako utvrdi da video sadrži "kompleksne teme" ili "fiktivne scene preintenzivne ili zastrašujuće za mlađe korisnike".

Popularna društena mreža je najavila da će sistem za blokadu proraditi u idućih nekoliko mjeseci. Od novih korisnika traži da napišu godinu rođenja i moraju imati najmanje 13 godina.  Ako aplikaciju na svom pametnom telefonu instaliraju roditelji, mogu aktivirati opciju da im se na profilu priključi njihovo dijete. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije