Godišnjica / Tehnološka revolucija: Na današnji dan Steve Jobs predstavio iPhone

09. 01. 2020. u 09:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Uređaj koji je promijenio tok tehnološke povijesti i postavio nove standarde u mobilnoj industriji, predstavljen je na današnji dan prije trinaest godina. Tog 9. januara 2007. godine pokojni Steve Jobs je na tadašnjoj Macworld konferenciji najavio kako će Apple predstaviti tri revolucionarna proizvoda – iPod sa širokim zaslonom, telefon i ultimativni internet komunikator. Nakon toga je publiku upitao jesu li shvatili o čemu se radi i od tada u mobilnom svijetu više ništa nije bilo isto.

Naravno, iPhone je već u startu doživio mnoge kritike jer je bio uskraćen za mnoge tada uobičajene stvari kao što su 3G mreža, MMS, snimanje videa, ali i nedostatak multitaskinga. S druge strane, iPhone je u mobilni svijet donio upotrebljiv kapacitivni zaslon (do tada su se koristili rezistivni), prilagođen upotrebi bez stylusa. Stigle su i novosti poput centralnog mjesta za kupovinu aplikacija (App store) i što je najvažnije – potpuno novu filozofiju izrade i pristupa tržištu.

Nakon što je Apple predstavio iPhone, Googleovi ljudi su odustali od tada planiranog Androida i krenuli u njegovu ponovnu izradu od temelja. Mnogi drugi proizvođači poput Nokije i BlackBerryja pokušali su se prilagoditi novom trendu, ali bez uspjeha. Kasnije je i Microsost preradio svoj postojeći Windows Mobile, no uskoro su i u toj kompaniji shvatili da moraju ponuditi nešto potpuno novo pa su na tržište izbacili Windows Phone.

Zahvaljujući iPhoneu, a potom i iPadu, Apple je postao najvrjednija kompanija na svijetu mjereno prema tržišnoj kapitalizaciji i vrijednosti branda, a raspolaže i s najvećom zalihom gotovine u iznosu od preko 100 milijardi dolara.

Kako je to izgledalo prije trinaest godina, pogledajte u videu koji slijedi:

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA