Tajanstveni kreator bitcoina bi mogao postati prvi svjetski bilioner

Radiosarajevo.ba
Tajanstveni kreator bitcoina bi mogao postati prvi svjetski bilioner
Arhiv / Ilustracija
Identitet Satoshi Nakamotoa, kreatora bitcoina, nije poznat. Ne zna se da li je Nakamoto jedna osoba ili grupa ljudi. Čak nije poznato ni da li je Nakamoto živ ili je mrtav.

Međutim, ukoliko Nakamoto jeste jedna osoba, on je trenutno 52. najbogatiji čovjek na svijetu, prema Forbes-ovoj listi milijardera. A sudeći prema načinu na koji je cijena bitcoina eksplodirala, Nakamoto bi uskoro mogao sjediti sam na vrhu ove liste, kao prvi svjetski bilioner.

Pretpostavlja se da Nakamoto drži gotovo milion bitcoina u svojim rukama, što mu daje neto vrijednost koja je veća od 17 milijardi (bazirano na cijeni bitcoina od utorka). Ovo ga trenutno smješta na 52. mjesto Forbesove liste. 

Ipak, postoji dosta skepticizma kada je budućnost cijene bitcoina u pitanju, kao i da li će Nakamoto biti u stanju i prilici da unovči djelić sume kojom trenutno raspolaže. Oni koji propagiraju bitcoin, sugerišu da je eksplozija kriptovalute, koja je započela tokom 2017. godine, samo početak.

Ilustracija - undefined

Cijena bitcoina bi morala da pređe nešto preko jednog miliona dolara po coinu, kako bi Nakamoto postao prvi svjetski bilioner. Trenutno, bitcoin ostvaruje povećanje od 1800 posto samo tokom ove godine, što daleko prevazilazi i prognoze bitcoin eksperata.

Nakamoto, nije jedina osoba koja ima dovoljno bitcoina kako bi njihovo bogatstvo bilo primjećeno. Nedavno su blizanci Cameron i Tyler Winklewoss postali bitcoin milijarderi. Oni su 2013. godine investirali oko 11 miliona dolara u bitcoin.

U nekom trenutku, cijena bitcoina će svakako prestati da raste, ili će značajno usporiti. Međutim tokom poslednje dvije godine bilo je tolikih fluktuacija u cijeni bitcoina da se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi, piše Mashable.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije