Svemirski otpad je pogodio i oštetio Međunarodnu svemirsku stanicu

0
Radiosarajevo.ba
Svemirski otpad je pogodio i oštetio Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: NASA / Robotska ruka Canadarm 2

Dogodilo se neizbježno. Komadić svemirskog otpada premali za praćenje pogodio je i oštetio dio Međunarodne svemirske stanice - tačnije, robotsku ruku Canadarm2.

Instrument još uvijek radi, ali je objekt probio termički pokrivač i oštetio granu ispod. Otrežnjujući podsjetnik je da je problem svemirskog smeća orbite niske Zemlje otkucava tempirana bomba.

Očito su svemirske agencije širom svijeta svjesne problema svemirskog otpada. Preko 23.000 komada prati se u orbiti niske Zemlje kako bi se pomoglo satelitima i ISS-u da izbjegnu sudare - ali svi su veličine soft softball-a ili veći.

Sve što je ispod te veličine premalo je za praćenje, ali putujući orbitalnim brzinama i dalje može nanijeti značajnu štetu, uključujući probijanje kroz metalne ploče.

Nejasno je kada se tačno dogodio udar. Šteta je prvi put primijećena 12. maja, tokom rutinskog pregleda. NASA i CSA su zajedno radili na snimanju detaljnih slika i procjeni štete.

"Uprkos uticaju, rezultati tekuće analize pokazuju da učinak ruke ostaje nepromijenjen", napisala je CSA u blogu.

"Šteta je ograničena na mali dio ruke i toplotnog pokrivača. Canadarm2 nastavlja s planiranim operacijama."

Iako se čini da je ISS ovog puta posrećilo, čini se da se problem svemirskog otpada povećava. Prošle godine ISS je morao tri puta izvesti hitne manevre kako bi izbjegao sudare sa svemirskim otpadom na svojoj visini od oko 400 kilometara (250 milja).

Još od pokretanja Sputnjika 1 1957. godine, svemirski otpad se nakupljao. Prema izvještaju Evropske svemirske agencije, oko Zemlje trenutno kruži oko 130 miliona fragmenata antropogenog materijala manjeg od milimetra. Ta procjena ne uključuje prirodnu svemirsku prašinu.

"Da bismo i dalje imali koristi od nauke, tehnologije i podataka koje donosi djelovanje u svemiru, od vitalne je važnosti da postignemo bolju usklađenost sa postojećim smjernicama za ublažavanje svemirskog otpada u dizajnu i operacijama svemirskih letjelica", rekao je prošle godine šef ESA-inog ureda za svemirske ostatke Tim Florer .

"Ne može se dovoljno naglasiti - ovo je neophodno za održivo korištenje prostora."

Robotske operacije na ISS-u korištenjem Canadarm2 nastavit će se kako je planirano u bliskoj budućnosti, kazali su iz CSA. Ali obje svemirske agencije nastavit će prikupljati podatke kako bi izvršile analizu događaja, kako bi razumjele kako se dogodio, te kako bi procijenile budući rizik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije