Stručnjaci proučili satelitske mape i navode: Virus se širi od augusta 2019!?

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci proučili satelitske mape i navode: Virus se širi od augusta 2019!?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kada se koronavirus zaista počeo širiti po Kini i svijetu?

Prvotno se spominjao kraj decembra 2019. i početak januara 2020, no s vremenom su se pojavile informacije da bi to moglo biti još ranije, u novembru prošle godine.

Naučnici s Harvard Medical School odgovor na to pitanje pokušali su dobiti analizom podataka s kineske tražilice Baidu i korištenjem satelitskih snimki, a rezultati koji su dobili prilično su zanimljivi, za mnoge i neočekivani, pri čemu treba napomenuti kako istraživanje još nije prošlo recenziranje drugih naučnika.

Naime, oni su proučavali satelitske snimke parkirališta bolnica iz augusta i septembra prošle godine i uspoređivali ih sa snimkama snimljenima godinu dana ranije. Na parkiralištu najveće bolnice u Wuhanu primijećeno je povećanje broja automobila od 67 posto, uz povećanja i do 90 posto prometa u drugim bolnicama u Wuhanu.

Najveći prosječni dnevni promet u bolnicama zabilježen je između septembra i oktobra prošle godine, a iako to samo po sebi nije nikakav dokaz širenja korone, posebno je zanimljivo da je u isto vrijeme na kineskoj tražilici Baidu zabilježen veliki porast potraga za pojmovima poput proljeva i kašlja.

"Ovo je poput povezivanja komplicirane slagalice koja se događala u to vrijeme", komentirao je jedan od autora studije John Brownstein za CNN. Naglasio je da nikada u historiji nije zabilježen tako veliki porast pretraživanja za simptomima poput proljeva, a upravo je veliki broj ljudi koji su testirani pozitivnim na virus SARS-CoV-2 u Wuhanu imao te simptome.

Rezultati istraživanja čini se, novi su dokazi da se nešto zaista događalo puno prije nego što su se počeli pojavljivati službeni podaci o širenju koronavirusa i bolesti COVID-19. Oni upućuju i na to da se virus prirodno pojavio u južnom dijelu Kine i da se već naveliko proširio u vrijeme dok smo čitali o njegovu pojavljivanju.

Ako se pitate zašto je trebalo proći toliko mjeseci od pojave virusa do prvih informacija o njegovu širenju, Brownstein kaže kako je u biti vrlo lako propustiti rane znakove pandemije te da bi se isto dogodilo da se pandemija pojavila i u SAD-u, piše Zimo.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije