SAD: Za vize će se provjeravati i podaci s društvenih mreža

Radiosarajevo.ba
SAD: Za vize će se provjeravati i podaci s društvenih mreža
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Vlasti SAD-a odlučile su pooštriti proces dobivanja vize, a kako se u viznom režimu za turiste i dalje nalazi BiH, ova bi vijest mogla biti zanimljiva svima koji planiraju uskoro putovati "preko bare".

Naime, tražitelji viza za SAD, za koje lokalne ambasade procijene da je to potrebno, od sada će biti suočeni s nešto rigoroznijim procesom provjere.

Kada neko od nadležnih procijeni da je potrebno dodatno proučiti identitet i "ispravnost" tražitelja vize, dat će mu na ispunjavanje mnogo opsežniji upitnik. U njemu se, pored uobičajenih pitanja, nalazi i nekolicina njih vezanih uz online život.

Za dobivanje vize će, tako, neki morati dati na uvid i svoje profile na društvenim mrežama – i to sva korisnička imena koja su koristili tokom posljednjih pet godina na bilo kojoj od društvenih mreža ili srodnih aplikacija.

Isto tako, tražit će se i brojevi telefona te sve e-mail adrese kojima su se služili u zadnjih pet godina.

Dodatno, bit će potrebno ispuniti i detalje o svim putovanjima, adresama stanovanja te zaposlenju u zadnjih čak petnaest godina.

Novi formular već je moguće pronaći na Internetu.

Trumpova administracija pojašnjava da je riječ o mjeri koja bi trebala jamčiti bolju sigurnost i olakšati borbu protiv terorizma, dok kritičari smatraju da će dodatne provjere odvratiti brojne turiste i studente od putovanja u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije