Stižu li kontracepcijske pilule za muškarce? Veliki broj Njemaca odobrava

1
Radiosarajevo.ba
Stižu li kontracepcijske pilule za muškarce? Veliki broj Njemaca odobrava
Foto: Pexels / "Tabletu za muškarca" odobrava 70 posto Njemaca

Kontracepcija pomoću "tablete za muškarca" u Njemačkoj ima široku podršku. Da i muškarci koriste sredstvo koje može da spriječi trudoću, u potpunosti ili djelimično odobrava 70 posto ljudi.

U anketi Instituta JuGav (YouGov) za dpa je 76 posto žena i 63 posto muškaraca reklo da muškarci treba da koriste tabletu.

Ipak, znatno je manje muškaraca koji su rekli da sebe mogu da zamisle da koriste sredstvo za kontracepciju. Pozitivan odgovor dalo je 37 posto, a 27 posto bi možda progutalo tabletu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Više od petine, 21 posto, ne želi da uzima "tabletu za muškarca".

Među ženama je ipak 59 posto kazalo da bi svakako ili donekle odobrilo da partner uzima medikament, dok je 16 posto potpuno ili u principu protiv. Četvrtina žena nije odgovorila.

Direct Media United Solutions: Odlučivanje zasnovano na  marketing podacima podiže na viši nivo

Direct Media United Solutions: Odlučivanje zasnovano na marketing podacima podiže na viši nivo

Jasne su razlike među polovima u mišljenju ko je odgovoran za spriječavanje trudnoće. Dok skoro polovina muškaraca, 48 posto, kaže da su partner i partnerka podjednako odgovorni, tek četvrtina žena misli isto.

Više od polovine žena, 52 posto, reklo je da se odgovornost previše pripisuje njima. Potpunu odgovornost partnerkama pak pripisuje tek svaki peti muškarac.

U SAD je u toku kliničko ispitivanje "muške tablete". Lijek "ICT-529" je inhibitor alfa receptora retinoične kiseline bez hormona koji blokira poseban receptor za vitamin A u testisima, sprječavajući proizvodnju sperme.

Kontraceptiv je pokazao 99 posto efikasnosti u testovima na mužjacima miševa u okviru pretkliničkih istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata i miševi su mogli da se ponovo razmnožavaju četiri do šest nedjelja nakon prestanka davanja tablete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije