Stiže nam mini Mjesec: Evo kako posmatrati ovu čaroliju na nebu, a donosi i zanimljive aspekte

0
Radiosarajevo.ba
Stiže nam mini Mjesec: Evo kako posmatrati ovu čaroliju na nebu, a donosi i zanimljive aspekte
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pun mjesec iznad Sarajeva

Mali asteroid će biti zarobljen Zemljinom gravitacionom silom i privremeno će postati "mini-mjesec".

Ovaj svemirski posjetilac bit će tu od 29. septembra nekoliko mjeseci prije nego što će ponovo pobjeći iz Zemljine gravitacije. Nažalost, drugi mjesec će biti premali i zatamnjen da bi se mogao vidjeti, osim ako nemate profesionalni teleskop.

Asteroid je prvi put uočio NASA-in sistem posljednje uzbune za asteroid terrestrial-Impact (ATLAS) 7. avgusta.

Isplaćeno preko milion KM na 'gubitne' tikete

Isplaćeno preko milion KM na 'gubitne' tikete

Naučnici su razradili njegovu putanju u studiji objavljenoj u Research Notes of American Astronomical Society. Asteroid, koji naučnici nazivaju 2024 PT5, potiče iz pojasa asteroida Arjuna, koji sadrži stijene koje prate orbitu prilično sličnu Zemljinoj.

Povremeno se neki od ovih asteroida relativno približe, približavajući se čak 4,5 miliona kilometara od naše planete.

NASA procijenila vrijednost dobro poznatog asteroida: Riječ je o 200 kvadriliona KM

NASA procijenila vrijednost dobro poznatog asteroida: Riječ je o 200 kvadriliona KM

Prema istraživačima uključenim u studiju, ako se asteroid poput ovog kreće relativno sporom brzinom od oko 3.540 km/h, Zemljino gravitacijsko polje može imati snažan utjecaj, dovoljan da ga privremeno zarobi.

Dr. Jennifer Millard, astronom i voditeljica podcasta Awesome Astronomy, rekla je za BBC-jev program Today da će asteroid ući u orbitu 29. septembra, a potom je predviđeno da će otići 25. novembra.

Budući da je mali, neće biti vidljiv ljudima na zemlji čak ni ako koriste dvogled ili kućni teleskop.

"Profesionalni teleskopi, oni će to moći da pokupe. Tako da ćete moći da tražite puno divnih slika na internetu ove male tačke koja se kreće pored zvezda velikom brzinom", rekla je dr. Milard.

"Orbita asteroida će se na neki način izmijeniti, malo će ga izokrenuti naša vlastita planeta, a zatim će nastaviti svojim veselim putem", rekla je.

U astrološkom jeziku, Mjesec simbolizira naše emocije i osjećanja. Očekuje se da će ovaj "drugi Mjesec" povećati protok lunarne energije u našim životima, čime će intenzivirati naše emocije.

Ovaj razvoj događaja postaje još značajniji jer će se desiti uporedo sa posljednjim ovogodišnjim pomračenjem Sunca 2. oktobra 2024. godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije