Šta je ovo? Naučnici uočili jezivo lice na Jupiteru bas uoči Halloweena - izgleda strašno

0
Radiosarajevo.ba
Šta je ovo? Naučnici uočili jezivo lice na Jupiteru bas uoči Halloweena - izgleda strašno
Twitter / Jupiter

Zlobno lice pojavilo se na površini Jupitera baš na vrijeme za Noć vještica, a NASA ima fotografiju koja to dokazuje.

Američka svemirska agencija NASA je 7. septembra snimila ovu jezivu sliku tokom 54. bliskog prolaska njenog svemirskog broda Juno preko sjevernih područja Jupitera, poznatog i kao Jet N7, kako stoji u saopćenju NASA-e.

Strašan prizor na slici, koji možda podsjeća na Krik Edvarda Muncha, uzrokovan je turbulentnim oblacima i olujama koji su prolazili preko terminatora gigantske planete, linije koja dijeli dansku i noćnu stranu planeta. Nizak ugao Sunčevih zraka koji se odbijao od složenog terena Jupitera tokom prolaska dodao je uznemirujuće lice koje je označeno visokim nosnicama i naboranom obrvom.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ovo nije prvi put da su nadzemaljske slike viđene na snimkama Jupitera. Otkako je Juno stigao u orbitu planeta u julu 2016., onda je snimila brojne slike vrtloga Jupiterovih oblaka, koje su ljudi tumačili kao sve, od Van Goghove slike do delfina. Ovo je rezultat fenomena u mozgu poznatog kao pareidolija, kada gledatelji misle da vide lica ili druge slike u slučajnim objektima, prenosi Live Science.

Naučnik Vladimir Tarasov stvorio je konačnu sliku koristeći sirovi podaci iz JunoCam instrumenta. Kad je sirova slika snimljena, Juno je bila na otprilike 7.700 kilometara iznad Jupiterovih vrhova oblaka, na širini od oko 69 srepeni sjeverno, prema podacima NASA-e.

/ Anketa

Da li obilježavate Noć vještica / Halloween?
Rezultati
Fotografija pojave na Jupiteru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije