Spektakularni prirodni fenomen: Potpuno pomračenje Sunca očekuje se u ovoj državi

1
Radiosarajevo.ba
Spektakularni prirodni fenomen: Potpuno pomračenje Sunca očekuje se u ovoj državi
Foto: AA / Pomračenje Mjeseca

U ponedjeljak, 8. aprila, nebo nad dijelom Sjeverne Amerike zamračit će se kada Mjesec potpuno prekrije Sunce tokom spektakularnog potpunog pomračenja Sunca.

Ovo rijetko astronomsko događanje pružit će posmatračima priliku da uživaju u fascinantnom prizoru neba.

Za najviše 4 minute i 28 sekundi duž staze od 185 kilometara i od 16.000 km koja prolazi kroz Meksiko, Sjedinjene Američke Države i Kanadu, Mjesec će u potpunosti prekriti Sunce, stvarajući efekat potpunog zamračenja.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Oni koji se nađu izvan ove putanje totaliteta imat će priliku posmatrati djelimično pomračenje Sunca, što je također nezaboravan prizor.

Iako smo danas naučno prosvijećeni i razumijemo prirodu pomračenja Sunca, nije uvijek bilo tako. Naši preci gledali su ove prirodne pojave sa zebnjom i strahom, često smatrajući ih zastrašujućim predznacima bogova ili čak gutanjem Sunca od strane strašnih stvorenja poput zmajeva.

Iako smo napustili takva nadnaravna objašnjenja, potpuno pomračenje Sunca i dalje izaziva divljenje i čuđenje, piše Microsoft.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije