Sony otpušta veliki broj radnika: Evo šta je glavni razlog

0
Radiosarajevo.ba
Sony otpušta veliki broj radnika: Evo šta je glavni razlog
Foto: YouTube / Sony logo

Japanski Sony ukida oko 900 radnih mjesta u odjelu za PlayStation i zatvara studio u Londonu, saopštila je kompanija, dok se industrija videoigara bori s oporavkom od pada nakon pandemije.

Otkazi će zahvatiti oko osam posto zaposlenih od Amerike do Azije i dolaze nekoliko dana nakon što je Sony smanjio godišnja očekivanja prodaje konzole PlayStation 5.

"Zaključili smo da su teške odluke postale neizbježne", rekao je Sonyjev voditelj poslovanja videoigara Jim Ryan, okrivljujući za to promjene u načinu kako se industrija videoigara razvija, distribuira i lansira proizvode.

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

Sony otpuštanjima slijedi Microsoft i Riot Games u vlasništvu Tencenta, koji su također posljednjih mjeseci zbog sporog oporavka na tržištu igara otpustili hiljade zaposlenika.

Svjetsko tržište videoigara poraslo je u prošloj godini slabih 0,6 posto, na 184 milijarde dolara (332,2 milijardi KM), prema podacima industrijskog alata za praćenje Newzoo, ali to je puno bolje od pada iznad pet posto u 2022. godini.

Još jedna popularna videoigra dobija filmsku adaptaciju

Još jedna popularna videoigra dobija filmsku adaptaciju

Otkazi će utjecati i na druge Sonyjeve studije, uključujući američki Insomniac Games koji je radio na igrama poput Marvelovog Spider-Man 2 i Naughty Dog, studija koji stoji iza The Last of Us.

Sony je početkom mjeseca objavio da od sljedeće finansijske godine očekuje postupni pad prodaje jedinica PlayStationa 5 i da u nadolazećoj poslovnoj godini ne planira izdati nijedan veliki franšizni naslov, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije