Slučajevi zabilježeni i u BiH: Šta je veliki kašalj, kako se liječi i koji su simtomi

2
Radiosarajevo.ba
Slučajevi zabilježeni i u BiH: Šta je veliki kašalj, kako se liječi i koji su simtomi
Foto: Pixabay.com / Kašalj / Ilustracija

Veliki kašalj (pertussis), u našem narodu još poznat i kao 'hripavac' može da dobije svako dijete, a rizicima su posebno izložena dojenčad i mališani do pete godine života. Iako kao simptom često može da bude uznemirujući, važno je znati da je veliki kašalj zapravo vid zaštitnog (protektivnog) mehanizma.

Veliki kašalj je tip respiratorne infekcije koju u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Bordetella pertussis. Postoji više faktora ili okidača koji mogu da izazovu njegovu pojavu, a među njima su:

  • virusi
    bakterije
    nagla promjena temperature udahnutog vazduha
    položaj tijela
    uzimanje nekih medikamenata
    intenzivni mirisi
    srčane bolesti
    konzumiranje hrskave hrane (u nekim situacijama može da iziritira sluzokožu jednjaka).

Prenošenje se vrši kapljičnim putem, a prosječno vrijeme inkubacije je desetak dana. Zaraznost opada protokom vremena, a najveća je u periodu pri kraju inkubacije. Veliki kašalj spada u sezonske infekcije, a pojava je tipična za ljetnji period iako može da se javi bilo kada u toku godine. Protektivni efekat sastoji se u tome što tijelo na takav način pokušava da „izbaci“, odnosno eliminiše potencijalni izvor infekcije, upozoravajući tako da se u organizmu nešto dešava.

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Počinje isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Na osnovu kojih simptoma se sumnja na veliki kašalj i kako se postavlja dijagnoza
Prema navodima Center For Desease Controle and Prevention veliki kašalj može se dijagnostikovati kod onih osoba koje kontinuirano kašlju duže od dve sedmice, sa zacjenjivanjem i nagonom za povraćanje. Veliki kašalj ponekad može da traje i do šest sedmica.

Simptomi su karakteristični:

  • jaki napadi kašlja
    crvenilo lica
    otok očnih kapaka
    promjene na koži zbog naprezanja (žile, crvenilo, svrab)
    strah
    cijanoza (plava boja kože)
    blijedilo
    hladan znoj
    malaksalost i umor
    nedostatak apetita.

U težim formama bolesti moguć je i gubitak svijesti sa konvulzijama.

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

Dijagnoza se potvrđuje na osnovu prisustva bakterije Bordetella pertussis i PCR testa. Provjerava se nivo IgM i IgA antitijela na ovu bakteriju, a broj leukocita i limfocita je uvećan, potvrđujući borbu organizma sa infekcijom.

Veliki kašalj se liječi propisivanjem antibiotika ako je u pitanju bakterijska infekcija, zatim antitusika i spazmolitika. Lijekovi koji se ponekad koriste za teže forme bolesti jesu kortikosteroidi. Rijetko može postojati potreba za oksigenoterapijom. Iako se mislilo da je ova bolest iskorijenjena zbog uslova života i vakcinacije, nažalost, to nije istina. Procenat obolijevanja je više nego značajno umanjen zahvajući redovnoj imunizaciji, što je preporuka SZO za djecu u školskoj i predškolskoj dobi, piše eKlinika.

Podsjetimo, veliki kašalj stigao je i u BiH. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je preminula dvoipomjesečna beba upravo zbog hripavca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije