Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?

5
N. Žunić
Veliki kašalj u Bosni i Hercegovini: Ima li mjesta za paniku?
Foto: Pexels / Ilustracija

Hripavac, odnosno veliki kašalj ili pertusis, bolest je koja zahvata djecu i koja je, prije izuma vakcije protiv bakterije Bordetella pertussis, ubijala hiljade ljudi širom svijeta. Iako je već godinama suštiniski istrijebljena u zemljama gdje je vakcinacija dostupna, jedan slučaj u BiH je šokirao javnost. 

Naime, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je preminula dvoipomjesečna beba upravo zbog hripavca. Ona nije bila vakcinisana, a također je imala problema sa zdravljem. Zbog ovog slučaja, među roditeljima širom Bosne i Hercegovine javila se blaga panika. 

Treba napomenuti i da je situaciju pogoršalo stanje u Hrvatskoj. Država s kojom BiH dijeli najveću granicu imala je u prethodnom periodu ogromnih problema zbog slučajeva hripavca. Problem u ovoj zemlji je nastao zbog visokog procenta necijepljene djece, a epidemija se širila cijelom državom. 

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Prema podacima objavljenim 21. novembra ove godine, ukupno je prijavljeno 660 slučajeva velikog kašlja ili hripavca u Hrvatskoj. Nije bilo smrtnih slučajeva, srećom, ali je svakako natjeralo mnoge roditelje da testiraju i vakcinišu svoju djecu. 

Stanje u BiH: Šta kažu brojevi? 

U Bosni i Hercegovini je situacija pod kontrolom. Ekipa portala Radiosarajevo.ba je kontaktirala Zavode za javno zdravstvo u BiH, a odgovori koji su došli pokazali su da je stanje zasad u redu. U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, te Kantonu 10 je za naš portal potvrđeno da nije bilo prijavljenih slučajeva. 

U ovaj dio BiH stigao veliki kašalj, potvrđena tri slučaja

U ovaj dio BiH stigao veliki kašalj, potvrđena tri slučaja

Što se tiče Hercegovačko-neretvanskog, za portal Radiosarajevo.ba je rečeno da je zabilježen samo jedan slučaj, koji je nažalost završio tragično. 

Vrijedi napomenuti da, iako smo ih kontaktirali, nije bilo odgovora iz Zapadnohercegovačkog kantona, Srednjo-bosanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Unsko-sanskog kantona te iz Posavskog kantona. 

Situacija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS je, ipak, drugačija. Iako ni tu ne možemo govoriti o panici ili epidemiji, treba napomenuti da su prijavljena čak tri slučaja ove bolesti. Srećom, svi su pod kontrolom i nema naznaka da će doći do većeg širenja ove bolesti. 

Važno je napomenuti kako je ukupno u BiH imunizovano oko 68 posto djece. Uz to, vrijedi reći i da je najgora godina za Bosnu i Hercegovinu, u smislu broja slučajeva ove bolesti, bila 2018. godina. Tada je ukupno registrovano 93 slučaja hripavca u cijeloj zemlji. 

Prevencija od ove bolesti

Najbolja prevencija od hripavca je pravovremena vakcinacija. Od trenutka kada je odobrena vakcina za veliki kašalj, smrt od ove bolesti u mjestima gdje je cijepivo dostupno postala je rijetkost. Ipak, u slučaju da dijete koje bolest dobije nije vakcinisano, najbolji način za prevenciju širenja jeste liječenje. 

Kako navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kemoprofilaksa antibioticima (davanje antibiotika zdravim osobama koje su u kontaktu s oboljelima) se preporučuje zbog smanjenja prijenosa uzroka bolesti, posebno kod novorođenčadi i dojenčadi koje su izložene povećanom riziku od ozbiljne bolesti kao i kod djece koja nisu potpuno cijepljena (djeca mlađa od 7 godina koja su primila manje od 5 doza cjepiva).

Opasna bolest širi se u bh. susjedstvu kao nikada u posljednjih 30 godina: Dosad više od 534 prijava

Opasna bolest širi se u bh. susjedstvu kao nikada u posljednjih 30 godina: Dosad više od 534 prijava

Naravno, postoji i izolacija. Ovdje preporuke kažu da oni koji se aktivno liječe od hripavca u izolaciji provedu pet dana, dok je za one koji se ne odluče za terapiju broj odvojenih dana povećan na 20. 

Kako prepoznati hripavac? 

Simptoni velikog kašlja su slični onima koji bi sugerisali da je oboljeli prehlađen. Radi se o simptomima: curenje iz nosa, kihanje, blagi kašalj i nisko povišena temperatura. Karakteristika hripavca, kao i razlog što je jedno od imena ove bolesti 'magaraći kašalj' jeste zvuk udisanja zraka zaraženih, koji dosta liči na zvukove ove životinje. 

Neke dvije sedmice nakon što je kašalj počeo, ako nije otkrivena bolest, dolazi do stadija kada je ova bakterija najviše prenosiva. Kada god se oboljeli smije, kašlje ili kiše, postoji mogućnost od širenja bolesti. 

Iako je ovo primarno dječija bolest, hripavac mogu dobiti i odrasli. Ipak, njihovi simptomi su dosta blaži, a nema ni karakterističnog 'magarećeg' zvuka. 

Ono što je jako važno za napomenuti je da, ako se ovi simptomi primjete, se treba odmah reagovati. Posebno kod male djece, hripavac može dovesti do upale srednjeg uha ili čak upale pluća, bolesti koje znaju napraviti mnoge probleme i biti jako bolne za najmlađe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije